Toen je voor het eerst begon met crossfit, was waarschijnlijk één van de eerste dingen die opviel in de box, de stapels met plyo boxen. De stapels houten dozen springen meteen in het oog en maken je nieuwsgierig waarvoor deze gebruikt worden. Toen je vervolgens bij je eerste workout zo’n box mocht pakken, en te horen kreeg dat je er 100 keer op moest springen, werd je waarschijnlijk iets minder enthousiast.

De plyo box past perfect bij crossfit
Wat is de meerwaarde van de plyo box in crossfit?
Op welke manier kun je de plyo box gebruiken in je crossfit workout?
Wil je een plyo box kopen?


Echter zit er echter deze ogenschijnlijk simpele oefening heel wat bewegingswetenschap. Niet voor niks dat het binnen crossfit tot de standaard oefeningen behoort.

Uitverkocht
Oorspronkelijke prijs was: 149,95.Huidige prijs is: 109,95.
Uitverkocht
Oorspronkelijke prijs was: 149,95.Huidige prijs is: 109,95.

De plyo box past perfect bij crossfit

Net als de wall ball, is de plyo box zo’n ding wat je voornamelijk terugziet bij crossfit. Dat is natuurlijk niet zonder reden. De box jump is bij uitstek een oefening die in de filosofie van crossfit past.

Plyo Box bekend geworden door crossfit

Toch is de box jump niet uitgevonden voor crossfit. Deze beweging wordt al langer gebruikt voor het vergroten van sprongkracht voor specifieke atleten. Denk bijvoorbeeld aan schaatsers of sprinters.

Wel is het de sport die de plyo box bij het grote publiek bekend heeft gemaakt. Dit is mede te danken aan de nieuwe manieren waarop er gebruik gemaakt wordt van de plyo box.

Het doen van een goede box jump

De box jump kent net als elke andere oefening zijn eigen techniek en uitvoeringseisen. Om ervoor te zorgen dat jij straks op de juiste manier maximaal herhalingen staat uit te voeren, hebben wij een klein stappenplan voor je gemaakt. Benieuwd naar de perfecte uitvoering? Houdt dan onze blog in de gaten!

Wat is de meerwaarde van de Plyo Box in crossfit?

In crossfit zit er bijna wekelijks wel een WOD waarin de plyo box terugkomt. Vaak wordt deze gebruikt als conditie element maar soms ook voor een spieropbouwend effect.

pike push up op een zwarte plyo box uitgevoerd door een mannelijke crossfitter
Pike push up op plyo box zwart, Double Unders

Crossfit is een sport waarin power en explosiviteit heel belangrijk zijn. Deze explosiviteit kun je mede vergroten door plyometrisch te trainen. Je raad het misschien al, dat is nu precies waar ‘plyo’ voor staat in plyo box. Benieuwd naar wat dit precies in houdt? Scroll dan verder naar het volgende hoofdstuk.

Uithoudingsvermogen

Doordat je bij al deze oefeningen je hele lichaam aan het werk zet, kost het een enorme inspanning voor je lijf. Dit in, combinatie met de soms grote hoeveelheid herhalingen, zorgt ervoor dat je in spieruithoudingsvermogen en longinhoud, flinke stappen maakt. Deze sprong in uithoudingsvermogen komt dan vervolgens ook weer van pas, wanneer je in je volgende WOD bijvoorbeeld moet hardlopen.

Stabiliteit

Omdat de plyo box een verhoogt oppervlak is, kun je er tevens heel goed je mobiliteit en stabiliteit mee trainen. Wanneer je flink uitgeput op een box springt of stapt heb je al die belangrijke spieren in core nodig om je lichaam in balans te houden. Hierdoor train je met een simpele sprong ijzersterke core stability. 

Plyo staat voor plyometrie

In het kort houdt plyometrie in, dat voordat je een spier belast, je deze eerst onder spanning oprekt. Door de spier onder spanning op te rekken, activeer je deze en bouw je energie op in het spierweefsel. Wanneer je die spier vervolgens aanspant, kun je meer kracht opwekken.

Wil je meer weten over plyometrie? Kijk dan even op deze blog en lees precies hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Zo kun jij nog beter worden in crossfit!

Op welke manier kun je de plyo box gebruiken in je crossfit workout?

De plyo box is in crossfit zowel te gebruiken voor krachttraining als voor conditietraining. Het ligt er maar net aan waar je prioriteiten liggen.

Conditietraining

Wanneer je aan je conditie wil werken met een plyo box is het belangrijk het tempo en explosiviteit hoog te houden. Je wilt dat je hartslag verhoogt gedurende een bepaalde tijd. Een mooi voorbeeld van zo’n workout is bijvoorbeeld:

 Crossfit Mayhem WOD
12 min AMRAP 
- Box jump over 76cm/61cm
- Dumbbell snatch 22,5kg/15kg 

3-6-9-12-15-18.... reps 

Concentreer je op het zo explosief mogelijk uitvoeren van de box jump over en probeer het tempo hoog te houden. Je tikt de box maar kort aan en gaat direct door naar de andere kant. Je zal merken dat tijdens de box jump over je hartslag sky high wordt.

Krachttraining

Dat je de plyo box veelzijdig kunt gebruiken in je crossfit workout, hoeven we je inmiddels niet meer te vertellen. Er zijn namelijk zoveel meer mogelijkheden om te trainen naast alleen de box jump.

Wil je aan de bak met een workout waarin je spieruithoudingsvermogen en kracht kunt vergroten? Daag je zelf dan uit met CHAD.

Hero WOD ''CHAD'' As Fast As Possible
-1000 Box Step-Ups (Incl. 20KG Rugzak) Eindtijd is score. 

Rugzak simuleert backpacken door de bergen. 

Tuurlijk is het de bedoeling om zo snel mogelijk de 1000 reps te halen. Maar concentreer je op een goede uitvoering van elke box step up. Elke step up is een echte quadricep killer. Wil je nog meer concentreren op kracht? Doe de oefening dan met een barbell. Bouw het gewicht op en verlaag het aantal reps.

Wil je een plyo box kopen?

Sta je op het punt om een plyo box te kopen, maar wil je misschien nog wat meer informatie? Kijk dan even hier. Je vindt op onze site meerdere blogs over waar je op moet letten bij het kopen van de beste gear voor jou workout.


Onze producten over dit onderwerp

Uitverkocht
Oorspronkelijke prijs was: 149,95.Huidige prijs is: 109,95.
Uitverkocht
Oorspronkelijke prijs was: 149,95.Huidige prijs is: 109,95.

Meer informatie over dit onderwerp

Beter in crossfit door plyometrie

Je hebt het misschien niet in de gaten maar je aan crossfit doet gebruik je plyometrie al vaker dan [...]

Waarom is de plyo box onmisbaar in crossfit?

Toen je voor het eerst begon met crossfit, was waarschijnlijk één van de eerste dingen die opviel in de [...]

De perfecte box jump in 8 stappen

Een typisch onderdeel van crossfit; de box jump! Maar hoe doe je nou een goede box jump? En hoe [...]


Alles voor jouw crossfit workout

De waardering van www.doubleunders.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 75 reviews.