Waarschijnlijk ben je al een tijdje aan het afwegen of je een plyo box moet kopen. Een lastige keus gezien de hoeveelheid aanbieders en soorten. Daarnaast is het ook niet een kleine uitgave en wil je dat je geld goed besteed is. Om je daarmee te helpen hebben wij daarom alle opties voor je op een rij gezet en nemen we je mee in de belangrijkste afwegingen van je aankoop.

Welke soorten plyo boxen kun je kopen?
Soft plyo box
Houten plyo box
Zwarte plyo box met honinggraat structuur
Waar moet je bij het kopen van een plyo box op letten?
Ons eindoordeel

Weet je al precies wat voor plyo box je wilt? Wij hebben in onze zoektocht naar de beste plyo box er een paar weten te vinden die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.

Uitverkocht
109,95
Uitverkocht
109,95

Welke soorten plyo boxen kun je kopen?

Zoals je misschien al gemerkt hebt zijn er heel veel soorten plyo boxen die je kunt kopen. Net als bij andere sportmaterialen, heb je ook bij plyo boxen verschillende varianten. Elke variant heeft zo zijn voor -en nadelen. Hieronder bespreken wij de drie meest gangbare modellen.

Soft plyo box

De naam zegt het al. Deze boxen zijn zacht. Niet als een kussen, maar ze zijn wel enigszins in te drukken. Vergelijk het een beetje met de valmatten in een gemiddelde gymzaal. Deze boxen zijn vooral populair bij mensen die bang zijn om zich te bezeren bij het doen van box jumps. Doordat de box zacht is, zijn ook de randen ongevaarlijk waardoor je minder snel je schenen open zult halen.

Soft plyo box van Walmart in het zwart met groene print. Gebruikt als voorbeeld in onze blog.
Voorbeeld soft plyo box, Walmart

Wel zorgt de zachtheid voor de box voor een lichte instabiliteit wanneer je op de box springt. Dit heeft als voordeel dat je meer vraagt van je core stability maar tegelijkertijd als nadeel, dat wanneer je 150 box jumps doet, de kans groot is je fouten gaat maken die letsel kunnen opleveren. Daarnaast zal de box door het gladde oppervlak snel verschuiven. Je moet hem dus vastzetten tegen een object, zoals bijvoorbeeld een muurtje.

De box heeft een plastic buitenlaag waar vaak klittenband bevestigingspunten op zitten. Hiermee zijn er meerdere boxen aan elkaar te verbinden om zo in hoogte te variëren.

Voordelen
 • Minder pijnlijk bij vallen op rand
 • In hoogte te verstellen
Nadelen
 • Instabiliteit geeft risico’s
 • Gaat snel kapot
 • Verschuift snel

Houten plyo box

De houten variant box is de meest voorkomende. Dit is ook de box die je in elke crossfit faciliteit gegarandeerd terug gaat vinden. Deze boxen zijn, mits van de juiste kwaliteit, praktisch onverwoestbaar. Ook deze zijn er in verschillende formaten. Let er dan ook op dat je de juiste maat neemt.

Houten plyo box van double unders
Voorbeeld houten plyo box, Double Unders

Het is vaak slim om voor de officiële wedstrijd afmetingen te gaan. Door dat de box drie werkbare hoogtes kent kun je hier makkelijk naar toe trainen, zodat je uiteindelijk al je workouts op Rx-niveau kunt doen.

Daarnaast zijn ze voorzien van een intern frame. Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat je niet door de box zakt wanneer je erop springt.

De boxen goede kwaliteit boxen worden gemaakt van 18mm multiplex wat licht, maar ook sterk is. Daarnaast zijn ze voorzien van een intern frame. Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat je niet door de box zakt wanneer je erop springt. Om het af te maken zitten er aan de zijkanten twee in gevreesde handvatten om de box te kunnen verplaatsen.  

Voordelen
 • Sterk gebouwd met intern frame
 • Duurzaam 18mm dik hout
 • Ergonomische handgrepen
 • Verkrijgbaar in Rx formaat
Nadelen
 • Relatief zwaar met 23kg
 • Randen kunnen scherp zijn

Zwarte plyo box met honinggraat textuur

Dan is er ook nog een extra luxe uitvoering te vinden van de houten plyo box; namelijk één waar nog een zwarte finish overheen zit. Deze boxen zijn net zo sterk gebouwd als de houten kist, echter is er nog eens een toplaag aangebracht voorzien van honinggraat textuur.

Zwarte plyo box van double unders voorzien van een honinggraat textuur.
Voorbeeld plyo box zwart, Double Unders

Het voordeel hiervan is dat de box beter op zijn plek blijft staan. Dit is gunstig op een gladde ondergrond zoals bijvoorbeeld laminaat. Maar ook een wat gladdere vloer in bijvoorbeeld een gymzaal. Zeker wanneer er sprake is van veel zweet, omdat je goed aan het trainen bent, kan dit ervoor zorgen dat de box mooi op zijn plek blijft en jij meer grip hebt op de box.

Dit zorgt voor extra veiligheid omdat de box niet onder je voeten vandaan kan schuiven bij een stevige landing. Ook kun je sneller herhalingen blijven maken omdat je de box niet telkens terug op zijn plek hoeft te schuiven.

Voordelen
 • Sterk gebouwd met intern frame
 • Duurzaam 18mm dik hout
 • Ergonomische handgrepen
 • Verkrijgbaar in Rx formaat
 • Honinggraat structuur
Nadelen
 • Relatief zwaar met 23kg
 • Randen kunnen scherp zijn

Waar moet je bij het kopen van een plyo box op letten?

Voor dat je een plyo box gaat kopen zijn er een aantal dingen waar je zeker even op moet letten.

Afmetingen van een plyo box

Je zal misschien gemerkt hebben dat je een plyo box voor uiteenlopende prijzen kunt kopen. De oorzaak hiervoor zit vaak in afwijkende maten. Er is namelijk een wildgroei aan verschillende formaten die te krijgen zijn. Maar wat is zijn nu de juiste afmetingen van een plyo box?

30'' x 20'' x 24'' (76cm x 51cm x 61cm)

De officiële afmetingen voor een wedstrijd voor maat plyo box zijn vastgesteld door crossfit. Dit is het formaat wat je in elke crossfit box zal terug vinden en die je ook kunt gebruiken voor alle workouts waar in oefeningen hiermee in terug komen.

Design

Het design van een plyo box is niet heel ingewikkeld. In de basis is het een vierkante houten kist. Toch zijn er wel degelijk verschillen op te merken.

Deze verschillen zal je voornamelijk terug vinden in de afwerking. Een goed ontwerp heeft in ieder geval ergonomische handgrepen op de juiste plek zitten. De houten panelen moet in elkaar vallen middels een tandverbinding. Deze verbinding is cruciaal voor het bieden van voldoende stevigheid.

Materiaal

Bij weinig dingen is de materiaalkeuze zo belangrijk als bij de plyo box. Je komt er namelijk met je hele lichaam met hoge snelheid op te landen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je er dan tot je knieën doorheen zakt. Zorg dat je box ten alle tijden uit niet minder dan 18mm multiplex bestaat.

Zorg dat je box ten alle tijden uit niet minder dan 18mm multiplex bestaat.

Ook is het cruciaal dat de box voor zien is van een intern frame. Dit frame zorgt uiteindelijk voor de structurele integriteit en is daardoor onmisbaar. Zeker bij wat goedkopere plyo boxen wil dit nog wel eens achterwege gelaten worden.

Prijs

Ondanks dat je natuurlijk altijd zo min mogelijk wilt uitgeven, is het belangrijk dat je bij het maken van je keuzen je vooral laat leiden door kwaliteit. Dat wil niet per se zeggen dat duurder altijd beter is of goedkoop niet goed kan zijn. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de 130 en 180 euro. Kijk vooral naar het gebruikte materiaal en de bouwwijze.

Ons eindoordeel

Welk type plyo box je gaat kopen hangt voornamelijk af van de plek en wijze waar je hem voor wilt gebruiken. Wij zijn voor buiten een voorstander van houten boxen en voor indoor met die met een rubberen coating.

Maak niet de fout door een plyo box met verkeerde afmetingen te kopen. Op termijn voorkomt dit een eventuele tweede aanschaf van een box met wel de juiste maten.

Heb je er één gevonden van 18mm dik met een intern frame dan zal er in principe niks met de box gebeuren zolang je er normaal mee blijft omgaan. Zorg alleen wel dat de box niet in de regen blijft staan. Dit zal een aantal keer goed gaan maar zorgt op lange termijn voor kromgetrokken hout.


Onze producten over dit onderwerp

Uitverkocht
109,95
Uitverkocht
109,95

Meer informatie over dit onderwerp

Beter in crossfit door plyometrie

Je hebt het misschien niet in de gaten maar je aan crossfit doet gebruik je plyometrie al vaker dan [...]

Waarom is de plyo box onmisbaar in crossfit?

Toen je voor het eerst begon met crossfit, was waarschijnlijk één van de eerste dingen die opviel in de [...]

De perfecte box jump in 8 stappen

Een typisch onderdeel van crossfit; de box jump! Maar hoe doe je nou een goede box jump? En hoe [...]


Alles voor jouw crossfit workout

De waardering van www.doubleunders.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 75 reviews.