Als je een kettlebell wilt kopen heb je keuze uit verschillende soorten en gewichten. Niet ieder type is aan te raden en je wilt geen spijt krijgen van een te hoog óf een te laag gewicht. De bedoeling is dat je een kettlebell voor het leven koopt en er de komende jaren plezier van hebt. Een investering die zich meer dan terugverdiend, mits je de juiste keuze maakt.

Welke soorten kettlebells kan ik kopen?
Welk gewicht kies ik voor mijn kettlebell?

Wat zijn de eisen voor de beste Kettlebell?
Een kettlebell kopen voor de lange termijn

Ben je simpelweg opzoek naar waar je de beste kettlebell kunt kopen? Wij stellen hoge eisen aan onze eigen gear. Zwart gepoedercoat staal als dé standaard binnen crossfit.

Uitverkocht
79,95

Welke soorten kettlebell kan ik kopen?

Er zijn heel veel verschillende soorten kettlebells te koop. Echter zijn er een paar die het meest gebruikt worden. De grootste verschillen zitten in de materialen waarvan ze vervaardigd zijn. Andere variaties vind je natuurlijk in het gewicht, maar ook in de handgreep.

Het is belangrijk dat wanneer je een kettlebell gaat kopen, die van de juiste materialen is gemaakt om zo het optimale uit je training of workout te halen, maar ook om het langst plezier te hebben van je aankoop.

Gietijzeren kettlebell

De variant van gietijzer is misschien wel de meest bekende. Deze wordt dan ook regelmatig aangeduid als ‘de classic’. Dit komt mede door het simpele ontwerp, maar ook zeker door de techniek waarmee deze vervaardigd worden. Namelijk het gieten van gesmolten ijzer. Deze techniek is 5000 jaar oud! Echter werd het pas een populaire techniek in de 18de eeuw tijdens de industriële revolutie. Dit is ook de periode waarin de kettlebell is ontstaan.

Voorbeeld van een gietijzere kettlebell. Gewichts 50LB. Gebruikt in onze blog.
Voorbeeld gietijzere kettlebell, Garagegymreviews

Het voordeel van gietijzer, is dat het vrijwel onbreekbaar is. Het betreft een volledig massieve bal ijzer. Je kan je dus voorstellen, dat een dergelijke kettlebell lang mee zal gaan en flink wat workouts zal doorstaan! Het nadeel van gietijzer is echter, dat het niet onderhoudsvrij is. Zoals je wellicht weet, gaat gietijzer met de tijd roesten. Zeker als het wordt blootgesteld aan vocht en zout. Laat dat nu net beide in je zweet zitten. Een ander nadeel van gietijzer is dat het een ruw oppervlak heeft. Hierdoor kan het zijn, dat een gietijzeren kettlebell wat minder lekker in de hand ligt.

“Het nadeel van gietijzer is echter dat het niet onderhoudsvrij is.”

Voordelen
 • Onbreekbaar
 • ‘De classic’
Nadelen
 • Niet onderhoudsvrij
 • Kan gaan roesten
 • Vrij ruw

Plastic kettlebell

Een veel moderner materiaal voor het maken van kettlebell is plastic. Deze vorm werd populair tijdens de aerobics doorbraak in de jaren 80. Nog steeds zie je deze vorm veel terug bij bijvoorbeeld fysiotherapeuten. Dit komt mede door de wat vriendelijkere uitstraling, waardoor deze ook voor minder ‘hardcore’ sporters toegankelijk wordt.

Voorbeeld van een plastic kettlebell in de kleur zwart. Gewicht 10kg. Gebruikt in onze blog als voorbeeld.
Voorbeeld plastic kettlebell, E-sportshop CZ

De kettlebell heeft een kunststof gegoten omhulsel gevuld met cement. Het voordeel van deze variant, is dat ze eenvoudig hygiënisch te houden zijn en er erg toegankelijk uitzien. Hier ligt tevens één van de nadelen. Niet iedere zichzelf serieus nemende crossfitter, wil gezien worden met een plastic kettlebell. Verder zorgt het ontwerp ervoor dat wanneer je het kunststof omhulsel beschadigd, er vocht onder kan komen met alle gevolgen van dien.

Voordelen
 • Toegankelijke uitstraling
 • Kan eventueel zonder matje op een binnenvloer
Nadelen
 • Kan beschadigen
 • Wordt glad icm zweet
 • Uiterlijk

Stalen kettlebell

Naast gietijzer, zijn er ook stalen kettlebells. Deze worden ook wel competition kettlebells genoemd. Je herkent ze aan de lichtgrijze blank stalen handgreep en de in een effen kleur gespoten bell. De reden waarom deze competition kettlebell is gaan heten, is omdat ze gebruikt worden in de Kettlebell Lifting competitie. Een nadeel van deze vorm is, zeker wanneer je hem voor crossfit wilt gebruiken, dat je snel blaren kunt krijgen. Dit komt doordat de handgreep snel warm wordt door de wrijving van de vele herhalingen. Bijkomstig nadeel is, dat als je hevig transpireert, je grip kan verliezen.

Voorbeeld van een stalen kettlebell in de kleur groen. Gewicht 14kg. Gebruikt in onze blog als voorbeeld.
Voorbeeld stalen kettlebell, Alekoproducts USA

“Een nadeel van deze vorm is, zeker wanneer je hem voor crossfit wilt gebruiken, dat je snel blaren kunt krijgen.”

Voordelen
 • Geschikt voor competitie
Nadelen
 • Wordt glad icm zweet
 • Sneller last van blaren

Powder coated kettlebell

Degene die je waarschijnlijk het meest tegenkomt, is de gepoedercoate kettlebell. Dit betreft een gietijzeren kettlebell met een poedercoat laag. Het voordeel van deze behandeling, is dat het gietijzeren oppervlak, een stuk egaler aanvoelt. Daarnaast voorkomt deze poedercoat behandeling dat hij kan gaan roesten. De laag is slijtvast en extreem duurzaam. Hierdoor zal ook bij langdurig en intensief gebruik, je kettlebell niets overkomen.

kettlebell 24 kg met zwarte afwerking en het gewicht ingegraveerd en een groene verf rand
Voorbeeld kettlebell 24 kg, Double Unders

Het voordeel van poedercoating is daarnaast, dat je veel meer grip hebt. Hierdoor kun je ook bij veel herhaling de kettlebell goed blijven controleren, zodat jij je kunt focussen op je techniek. Zeker in combinatie met magnesium, staat het gegarandeerd voor succes. Niet voor niks dat dit type al jaren dé keus is op de CrossFit Games.

“De laag is slijtvast en extreem duurzaam. Zodat ook bij langdurig en intensief gebruik je kettlebell niets overkomt.”

Voordelen
 • De standaard binnen crossfit
 • Egaal oppervlak
 • Slijtvast en duurzaam
 • Goede grip
Nadelen
 • Matje nodig op een binnenvloer

Welk gewicht kettlebell moet ik kopen?

Als je net gaat beginnen met trainen en je wilt een kettlebell kopen. Dan wil je natuurlijk ook weten welk gewicht je hiervoor nodig hebt. Het gewicht wat je kiest voor je training is afhankelijk van een aantal dingen. Zo is het belangrijk hoe sterk je bent, wat je ervaring is met technische oefeningen, maar ook wat je wilt bereiken met je training.

Beginnen met kettlebell training

Het allerbelangrijkste voor iedereen die gaat beginnen met kettlebell training is je techniek. Doordat de kettlebell een ander zwaartepunt heeft dan je misschien gewend bent van een dumbbell, en omdat hij veelal gebruikt wordt voor compound oefeningen, is het belangrijk dat je in het begin vooral veel tijd besteed aan het uitvoeren van de perfecte techniek. Door dit in het begin te doen met weinig gewicht, geef je jezelf de kans om de juiste beweging van de oefening in je hoofd te printen. Hierdoor zal, wanneer je uiteindelijk voor een zwaarder gewicht kiest, je lichaam vrijwel automatisch herkennen wanneer je de beweging niet goed uitvoert.

Belangrijk is dus vooral om jezelf de tijd te gunnen met het intrainen van de juiste beweging. Binnen crossfit zijn de voorgeschreven ‘standaard’ gewichten 16kg voor de dames en 24kg voor de heren. Je kan je dus wel voorstellen dat wanneer je geen ervaring hebt met de kettlebell swing, maar je wel direct van start gaat met 24kg je grote kans hebt op overbelasting of overstrekking van je onderrug.

Kettlebell training voor gevorderden

Ben je al gewend aan het trainen met kettlebell en behoor je inmiddels tot de gevorderde, dan is the sky the limit! Doordat ze in verschillende gewichten te verkrijgen zijn, en dus ook hele zware, is het heel goed mogelijk om jezelf te blijven uitdagen door het gewicht zwaarder te maken. Je kan er dus voor kiezen om een workout met een voorgeschreven gewicht van 24kg zwaarder te maken, met 28kg of zelfs 32kg.

Een andere simpele mogelijkheid om je workout te verzwaren is door het aantal herhalingen omhoog te gooien of meer rondes te doen wat uiteindelijk ook in meer herhalingen resulteert.

Welke eisen voor het kopen van de beste Kettlebell?

Wil je een kettlebell kopen, omdat je enthousiast geworden bent? Dan wil je vast weten voor welke je nu moet gaan. Er zijn natuurlijk een aantal zaken die meewegen in zo’n beslissing.

Ga voor het juiste materiaal

We hebben je natuurlijk van alles verteld over welke soorten en materialen er zijn. Ga je de knoop doorhakken, kies dan voor gepoedercoat gietijzer. Deze matzwarte kogels zijn bikkelhard en de poedercoat laag zorgt voor een fijne grip. Je zal merken dat ondanks je klamme handen je nog prima instaat bent om hem vast te houden. Daarnaast zorgt de poedercoating ervoor dat het zweet niets met je kettlebell doet.

Gemaakt om te slopen

Zoals hierboven in dit artikel gelezen hebt, zal de kettlebell je waarschijnlijk overleven. Het robuuste ontwerp en het bikkelharde materiaal zijn extreem duurzaam. Ben je het trainen zat? Dan kun je hem altijd nog als deurstop gebruiken in een industriële inrichting. Zorg alleen wel dat je hem niet laat vallen op je tuintegels..

Een kettlebell kopen voor de lange termijn

Een kettlebell kopen is geen impulsaankoop.  Ze kunnen namelijk aanvankelijk van het gewicht best prijzig zijn. Als je het besluit te doen dan haal een complete gym in huis waar je de rest van je leven plezier van houdt.

“Als je het besluit te doen dan haal een complete gym in huis waar je de rest van je leven plezier van houdt.”

Wil je een kettlebell kopen die het beste past bij crossfit en waar je met gemak herhalingen mee kan maken? Dan raden wij je aan te gaan voor een gepoedercoate kettlebell. Door de enorme grip en het slijtvaste design het beste ontwerp voor deze sport.

Bij Doubleunders.nl hebben wij de Rx-gewichten altijd op voorraad. Wij zijn namelijk van mening dat dit het gewicht is waar je naar toe moet trainen om optimaal fit te zijn en te blijven. Wil je echter liever met een ander gewicht opbouwen of juist jezelf uitdagen dan kunnen wij deze ook voor je bestellen. Neem dan even contact met ons op.


Onze producten over dit onderwerp

Uitverkocht
79,95

Meer informatie over dit onderwerp

Kettlebell kopen? Welk type en gewicht?

Als je een kettlebell wilt kopen heb je keuze uit verschillende soorten en gewichten. Niet ieder type is aan [...]

Welke dumbbells heb ik nodig voor crossfit?

Dumbbells zijn niet weg te denken binnen crossfit. We kenden het zware stuk ijzer natuurlijk al uit de sportschool. [...]

Kettlebell gebruik en onderhoud

Hoe kun je jouw kettlebell het beste gebruiken en onderhouden? Om de levensduur en kwaliteit van jouw kettlebell te [...]


Alles voor jouw crossfit workout

De waardering van www.doubleunders.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 75 reviews.