Dumbbells zijn niet weg te denken binnen crossfit. We kenden het zware stuk ijzer natuurlijk al uit de sportschool. Crossfit heeft echter de mogelijkheden enorm verruimd! Met slechts één enkele dumbbell kun je op je eigen zolder compleet naar de ratten gaan. Waarom je ze nodig hebt en hoe je deze gebruikt, lees je hier.

Waarom heb ik een dumbbell nodig in mijn crossfit workout?
De toepassing van de dumbbell binnen crossfit

Heb je nog geen dumbbells in huis? Een hexa dumbbell is dé standaard binnen crossfit en gaat jarenlang mee.

Waarom heb ik dumbbells nodig in mijn crossfit workout?

Dumbbells zijn essentieel voor je crossfit workout en kunnen een fantastische aanvulling zijn op je huidige training. Het is daarom eerst van belang om te weten wat je wilt trainen, of welke sport je wilt gaan doen. Wanneer je aan crossfit doet heb je hele andere eisen voor je dumbbells dan wanneer je ermee wilt gaan krachttrainen. 

Mechanische belasting

Dumbbells kunnen zorgen voor twee vormen van belasting, waardoor je spiergroei krijgt. Namelijk mechanische en metabolische belasting. De eerste vorm, mechanische belasting, is misschien wel de meest bekende. Dit houdt in dat de spiervezels beschadigd raken door het aanspannen van je spieren met het gebruik van een gewicht. Deze beschadigingen vul je vervolgens op met een eiwitrijk dieet, waardoor je spieren herstellen en uiteindelijk groeien.

Metabolische belasting

Bij metabolische belasting put je de spieren uit door bijvoorbeeld veel herhalingen te doen van een bepaalde oefening.  Door deze uitputting worden de cellen in je spieren aangezet meer glycogeen op te nemen. Door deze toename van glycogeen vergroot je het uithoudingsvermogen van je spieren. Daarnaast nemen je spieren ook iets in omvang toe.

“Deze beschadigingen vul je vervolgens op met een eiwitrijk dieet waardoor je spieren herstellen en uiteindelijk groeien.”

Volledige range of motion

Trainen met vrije gewichten zoals dumbbells, maar ook bijvoorbeeld kettlebells, heeft grote voordelen. Een hiervan is dat je de volledige range of motion van de oefening kan pakken. Deze wordt niet belemmerd door een apparaat.

Daarnaast zorgen ze voor toenemende stabiliteit en kracht door het hele lijf. Dit komt doordat je het hele lijf moet kunnen aanspannen en controleren bij het doen van een beweging. Met name je core is hierin erg belangrijk.

Man in zwarte kleding doet pistol squat met een 22,5kg hexa dumbbell. Kleding en dumbbell is van het merk Double Unders.
Pistol squat met 22,5 kg hexagon dumbbell, Double Unders

Volgens onderzoek uit 2008 zorgt trainen met vrije gewichten voor een toename van 58% in kracht. De toename in balans was maar liefst 198% ten opzichte van de klassieke krachtmachines. Lees het onderzoek hier.

“Volgens onderzoek uit 2008 zorgt trainen met vrije gewichten voor een toename van 58% in kracht.”

De toepassingen van de dumbbells binnen crossfit

Het eerste wat je opvalt in een crossfit box is dat er geen fitnessmachines staan, maar er wel stapels dumbbells liggen. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Veel van ons hebben allemaal wel eens in een sportschool getraind. Waar je met je splitschema elke week weer op de legpress zat. 

Binnen crossfit wordt daarentegen veel waarde gehecht aan trainen met vrije gewichten. Hierdoor hebben deze een heel nieuwe waardering gekregen en worden er steeds nieuwere toepassingen voor gevonden. 

Crossfit combineert spiergroepen met dumbbells

Met een simpele dumbbell is het mogelijk om combinaties te maken van spiergroepen. Waarmee je in een korte tijd je hele lichaam kunt trainen. Het grote voordeel van trainen met vrije gewichten is namelijk, dat je meerdere spiergroepen tegelijkertijd kunt trainen. Denk bijvoorbeeld aan een snatch, waarbij je veel kracht uit je benen, buikspieren en schouders haalt.

Dit wordt intermusculair trainen genoemd en houdt in dat je meerdere spieren met elkaar laat samenwerken. Op deze manier zet je het hele lichaam aan het werk.

Man met zwart Double Unders t-shirt en snapback. Doet een snatch tijdens crossfit, met een 22,5 kg hexagon dumbbell.
Snatch met 22,5kg hexagon dumbbell, Double Unders

Crossfit gebruikt deze full body oefeningen voor het vergoten van je power output. Dit doe je door in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk herhalingen te maken. Een mooie workout waar dit in naar voren komt is bijvoorbeeld deze: 

Dumbbell DT:  5 rounds
12 Deadlifts
9 Hang Power Cleans
6 Push Jerks

Krachttraining

Dumbbells zijn voor crossfit erg belangrijk als het op krachttraining aankomt. Dit is omdat de meeste boxen geen krachtmachines hebben staan. Deze machines zijn bedoelt voor mensen die beschermt moeten worden tegen zichzelf. Iedere spier is namelijk te trainen met vrije gewichten. Echter dient de uitvoering hiervoor goed te zijn.

Het grote voordeel van trainen met dumbbells is de stabiliteit die het vereist. Door dat het een los gewicht is, wordt je gedwongen je lichaam aan te spannen. Je richt je daarnaast niet op één enkele spier maar dwingt de omliggende spieren te helpen. Dit resulteert in een sterker en stabieler geheel. Hier heb je profijt van als de vermoeidheid toe slaat tijdens een WOD.

Zolang er aan krachttraining gedaan wordt bestaat de dumbbell al. Het hele internet staat dan ook vol met oefeningen die je kan doen. Voor iedere spiergroep is er een scala aan mogelijkheden. Hieronder een voorbeeld:

Arm killer  EMOM 10

- 10 Bicep curls
- 10 tricep curls

Every minute 10 reps of both exercises

Ben je geïnteresseerd in dumbbells voor crossfit?

Bij Double Unders is het ons doel om het beste voor crossfit onder één dak aan te bieden. Wij eisen het besten van onze spullen en dat mag jij ook doen. Op zoek naar een topkwaliteit hexagon dumbbells? Kijk dan zeker even bij ons aanbod! Meer weten over dumbbells? kijk dan even hier!


Onze producten over dit onderwerp

Uitverkocht
Oorspronkelijke prijs was: 89,95.Huidige prijs is: 79,95.

Meer informatie over dit onderwerp

Beter in crossfit door plyometrie

Je hebt het misschien niet in de gaten maar je aan crossfit doet gebruik je plyometrie al vaker dan [...]

Welke dumbbells heb ik nodig voor crossfit?

Dumbbells zijn niet weg te denken binnen crossfit. We kenden het zware stuk ijzer natuurlijk al uit de sportschool. [...]

Dumbbell gebruik en onderhoud

Hoe kun jij jouw dumbbell het beste gebruiken en onderhouden? Om de kwaliteit en levensduur van jouw dumbbell te [...]


Alles voor jouw crossfit workout

De waardering van www.doubleunders.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 75 reviews.