Je wilt een dumbbell kopen en daarbij de juiste keuze maken in type en gewicht. Niet elk type is geschikt voor iedere toepassing en je wilt met het gewicht meerdere oefeningen kunnen doen. Laten we voorop stellen dat je met de juiste keuze een goede investering doet, waar je jaren plezier van gaat hebben.

Welke verschillende soorten dumbbells kun je kopen?
Welk gewicht dumbbells kun je het beste kopen?
Wat zijn de eigenschappen die een goede dumbbell moet hebben?

Conclusie

Wil je de beste dumbbell kopen die je voor allerlei workouts perfect kunt gebruiken? Kies dan voor een hexa dumbbell, de standaard binnen crossfit.

Welke verschillende soorten dumbbells kun je kopen?

Het gebruik van de dumbbell gaat al meer dan 2000 jaar terug in de tijd. Al in de hoogtij dagen van de Grieken, waren er voorlopers op wat wij kennen als de dumbbell. Ook de Native American, hadden al dumbbells. Niet gek dus dat er door de jaren heen heel wat variaties zijn gekomen op dit oeroude concept. Wist je trouwens dat de naam te danken is aan het gebruik van oude kerkklokken zonder klepel als trainingsmiddel? Hieronder beschrijven wij een aantal verschillende soorten dumbbells en hun trainingseigenschappen. 

Verstelbare vs vaste dumbbells

Eén van de meest herkenbare kenmerken van een dumbbell, is of deze verstelbaar is of niet. De verstelbare variant herken je aan de metalen schijven die op een kleine halterstang zitten. Er zit een grote moer bij om de schijven vast te zetten. Je kan door schijven bij te voegen of weg te halen, het gewicht aanpassen. Je ziet deze vaak bij mensen thuis liggen. Vaak gekozen vanuit een verkeerd ingeschat compromis. 

voorbeeld-verstelbare-dumbbell-virtufit
Voorbeeld verstelbare dumbbell, Fitwinkel

De vaste variant zie je het meest in sportscholen en fitnesscentra. Het betreft een massief stuk ijzer, waarbij de halterstang en het gewicht uit één geheel bestaan. Bij deze variant is het dus niet mogelijk om het gewicht aan te passen. Wel zijn dit vaak stevigere en robuustere modellen. 

Voordelen
 • Verstelbaar gewicht
 • Massief stalen onderdelen
Nadelen
 • Rolt weg door rond ontwerp
 • Veel losse onderdelen
 • Niet eenvoudig schoon te maken
 • Geen rubberen demping

Kunststof dumbbells

De kunststof dumbbell is het type wat je vaak tegenkomt bij fysiotherapeuten en sportmedische centra. Ook deze zijn in principe van ijzer met een vast gewicht, echter is er een kunststof coating aangebracht. Het voordeel van dit type, is dat ze vrij gemakkelijk schoon te houden zijn. Vandaar ook de genoemde locaties waar je ze vaak aantreft. Dit type is echter maar te krijgen tot een relatief laag gewicht. Dit maakt hem dan ook meer geschikt voor revalidatie training dan voor het echte werk. 

Voorbeeld-kunststof-dumbbell-amazon
Voorbeeld kunststof dumbbell, Amazon USA
Voordelen
 • Bestaat uit één stuk
 • Makkelijk schoon te houden
Nadelen
 • Verkrijgbaar tot een laag gewicht
 • Vooral geschikt voor revalidatie

Rubberen dumbbells voor crossfit

Rubberen dumbbells zijn razend populair! Zeker in de crossfit wereld is dit de enige juiste optie. Ook dit betreft een vast gewicht. Echter is het gewicht aan het uiteinde van de halter nu voorzien van een rubberen coating. Daarnaast is het gewicht als een hexagoon gevormd. Het grote voordeel hiervan is, dat wanneer je hem op de grond plaatst, hij niet weg zal rollen. Hierdoor is het mogelijk om de dumbbell ook als steun te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de manmaker oefening.

hexa dumbbells van 15 en 22.5 kg opgestapeld op elkaar
Voorbeeld hexa dumbbells stapel, Double Unders

De rubberen coating zorgt er dan gelijk voor dat hij niet zomaar van zijn plek zal schuiven. Dit type dumbbell is te verkrijgen in zeer zware gewichten. Maar ook in de Rx gewichten van crossfit.

Voordelen
 • De standaard voor crossfit
 • Hexagon ontwerp
 • Zware gewichten
 • Rollen niet weg
 • Voor iedere oefening
Nadelen
 • Eén vast gewicht

Welk gewicht dumbbell kun je het beste kopen?

Welk gewicht dumbbell je wilt kopen, hangt natuurlijk helemaal samen met hoe en wat je wilt gaan trainen. Wanneer je aan fitness doet heb je natuurlijk de keuzes in spieruithoudingsvermogen, hypertrofie, kracht en maximaal kracht. Voor elk van deze fase is een ander gewicht vereist. Het is dus belangrijk om goed te kijken welk resultaat je wilt bereiken en daar je trainingsmateriaal op af te stemmen.

Wanneer je aan crossfit doet, is dit natuurlijk een heel ander verhaal. Crossfit werkt namelijk met vastgestelde gewichten, de zogenoemde Rx-gewichten. Rx is een begrip uit de oude Griekse geneeskunde wat staat voor “als voorgeschreven”. Ook wel bekend als recept. Elke workout binnen crossfit kent een voorgeschreven gewicht waar de workout mee gedaan zou moeten worden. Oftewel de Rx-standaard. Op deze manier maak je de workout heel goed meetbaar, waardoor het mogelijk is je niveau te vergelijken met iedereen over de hele wereld. 

Crossfit dumbbell Rx vrouwen – 15 KG

Voor de vrouwen is er binnen crossfit een Rx-gewicht afgesproken van 15kg. Dit gewicht geldt dan voor dumbbells en is weer anders bij bijvoorbeeld kettlebells. Hoewel er zo nu en dan een ander gewicht genoemd wordt, geldt voor praktisch 99% van de workouts de 15kg als standaard voor de vrouwen. 

Los van de workout of the day, is het ook heel goed mogelijk krachtoefeningen te doen met dit gewicht. Wanneer je een ouderwetse set maakt van 3x 12 herhalingen Bulgarian Split Squats, zul je snel de boel voelen gaan branden. 

Crossfit dumbbell Rx mannen – 22,5 KG

Voor de mannen is het gewicht vastgesteld op 22,5kg. Dit lijkt misschien een heel gek gewicht, maar dit heeft te maken dat ze in Amerika een andere gewichtseenheid aanhouden, namelijk ponden. Dit wordt uitgedrukt in lbs. Wanneer je 22,5kg omrekent naar lbs blijft er een mooi rond getal over van 50lbs. 

Hoewel dit gewicht voor veel beginnende crossfitters gezien wordt als een te zwaar gewicht, is het niet onverstandig om regelmatig met dit gewicht te trainen. Wees er dan wel op berust om niet meteen 100 herhalingen te maken. Echter om sterker te worden, zul je er uiteindelijk toch aan moeten geloven. Begin rustig met kleine sets en bouw dit langzaam op. Je zult zien dat je sterker wordt en je lichaam begint te wennen aan de hoeveelheid kilo’s. Voorwaarde is wel dat je techniek er niet onder lijdt, zo voorkom je blessures.  

Dumbbell set of enkele dumbbell kopen

Wist je dat je niet altijd een dumbbell als set hoeft te kopen om te trainen? Met een enkele kun je namelijk al heel fit worden. Het mooie is namelijk dat je er je hele lichaam mee kunt trainen, maar ook een lichaamshelft of zelfs een enkele spiergroep. Wanneer je bijvoorbeeld focust op één lichaamshelft, moet je hele core hard aan de bak om je lichaam stabiel te houden zodat je niet omvalt of uit balans raakt. Ook is het een goede manier om in kracht op te bouwen. In plaats van direct thrusters te doen met een set, kun je ook beginnen met een enkele en op deze manier je techniek en kracht perfectioneren. 

Is die enkele dumbbell niet uitdagend meer? Dan kun je eenvoudig in gewicht verdubbelen door er een set van te maken. Op deze manier kun je de belasting vergroten en jezelf klaarstomen om een PR te pakken in de box. 

Wat zijn de eigenschappen die een goede dumbbell moet hebben?

Misschien ben je nu wel enthousiast geworden van de eindeloze mogelijkheden die trainen met dumbbells kan bieden. Het zou ook kunnen dat je al een tijdje op zoek was naar een set en nu de knoop door wilt hakken. Maar waar moet je dan op letten? De drie belangrijkste punten die je sowieso moet afwegen zetten wij hieronder voor je uiteen.

Materiaal van de dumbbell

Misschien wel het allereerste wat je zal moeten afwegen, is welk materiaal je wilt hebben. Wanneer je niet heel intensief traint en je trainfrequentie niet hoog ligt, maakt het eigenlijk niet zoveel uit waar je voor kiest. 

In crossfit krijgen dumbbells behoorlijk wat te voorduren en worden ze nog wel eens van flinke hoogte losgelaten om met een klap op de grond te landen. Ga daarom voor een ijzeren dumbbell en kies voor de rubberen coating.

Doordat deze vrijwel volledig uit staal bestaat zijn ze extreem duurzaam. Het rubber maakt het eenvoudig om alles schoon te houden en dempt ook nog iets van de impact wanneer je op een harde ondergrond traint.

Welk design dumbbell moet ik kopen?

Bij het kopen van een dumbbell is het design essentieel. Om alle oefeningen goed uit te voeren moet deze namelijk op de grond te leggen zijn zonder dat deze wegrolt.

Hierom heb je de hexagoon vorm hard nodig. Wanneer de koppen deze vorm heeft is het mogelijk om snel de dumbbell neer te leggen en als steun te gebruiken. Zonder dat je hiervoor je greep hoeft te veranderen.

Tweede om op te letten is de greep. Een goede greep heeft textuur, waardoor je meer grip hebt. Op deze manier houd je de controle ook wanneer je wat meer transpireert.

Hoeveel mag het kosten?

De prijs is natuurlijk altijd doorslaggevend. Daar zijn wij immers Nederlanders voor. Maar staar je niet blind op de prijs alleen. Ook al lijken ze allemaal van dezelfde kwaliteit, toch zit er wel degelijk verschil in bouwkwaliteit. Gemiddeld ligt de prijs voor het kopen van een goede kwaliteit 22,5 kg Rx-gewicht dumbbell rond de 80 euro.

Daarnaast wil je ook graag je aankoop doen bij een bedrijf wat je kunt vertrouwen en die verstand heeft van datgene wat jij wilt bereiken met je sportprestaties. 

Conclusie

Niets is zo duurzaam als een goede kwaliteit dumbbell. Wij begrijpen dat het inderdaad best wat geld is wat je kwijt bent als je wil trainen op Rx-niveau, maar dat betekent niet dat het geen goede aankoop is. Integendeel!

Wanneer je serieus aan de bak wilt met crossfit dan is de hexa dumbbell de enige optie. Het slimme ontwerp in combinatie met de duurzaamheid maakt het een koop voor het leven.

Weet dat het een eenmalige aankoop is. Dat ding gaat echt niet stuk. Waarschijnlijk als je straks achter die rollator loopt, ligt hij nog in je schuur en werkt ie nog net zo goed.  


Onze producten over dit onderwerp

Uitverkocht
79,95

Meer informatie over dit onderwerp

Beter in crossfit door plyometrie

Je hebt het misschien niet in de gaten maar je aan crossfit doet gebruik je plyometrie al vaker dan [...]

Welke dumbbells heb ik nodig voor crossfit?

Dumbbells zijn niet weg te denken binnen crossfit. We kenden het zware stuk ijzer natuurlijk al uit de sportschool. [...]

Dumbbell gebruik en onderhoud

Hoe kun jij jouw dumbbell het beste gebruiken en onderhouden? Om de kwaliteit en levensduur van jouw dumbbell te [...]


Alles voor jouw crossfit workout

De waardering van www.doubleunders.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 70 reviews.