Misschien heb je nog nooit gehoord een wall ball of zelfs van crossfit. Doe je al een tijdje aan crossfit? Dan kan het niet anders dat je er daar voor het eerst over gehoord hebt. Ze kunnen namelijk niet zonder elkaar. De even simpele als doeltreffende vorm, zorgt ervoor dat je oneindig veel trainings mogelijkheden hebt die jou op meerdere vlakken een betere atleet maken. Maar wat kun je dan precies met een wall ball en waarom zou jij hem moeten gebruiken in je workout?

Wall ball populair door crossfit
Wat is de meerwaarde van een wall ball binnen crossfit?
Hoe wordt de wall ball gebruikt binnen crossfit?
Welke crossfit oefeningen kun je doen met een wall ball?

Wall ball populair door crossfit

Na de burpee is de wall ball door vele misschien wel de meest gehate oefening. Alleen al het aanhoren dat er 150 wall balls op het programma staan, is voor sommige al genoeg om naar huis terug te keren. Waarom is het dan toch zo’n populaire oefening?

Wat is de meerwaarde van een wall ball binnen crossfit?

De wall ball is niet voor niets zo onlosmakelijk verbonden met crossfit. Het vergt misschien wat creativiteit, maar al snel zie je in plaats van een bal, heel veel workout mogelijkheden. Doordat je hem zo veelzijdig kunt gebruiken, ligt hier ook meteen zijn meerwaarde binnen de sport. Hij maakt je een betere allround atleet.

Het is een functionele beweging

De basis van crossfit is functioneel fit worden. Wat hiermee bedoeld wordt, is dat de bewegingen en oefeningen in crossfit zoveel mogelijk moeten lijken op de bewegingen die je doet in het dagelijks leven. Zodat je doormiddel van je sport, jezelf klaarstoomt voor dag. In dit geval is het concept aardig gelukt!

De eerste stap is namelijk een goede squat en squaten doe je de hele dag door. Denk maar eens aan die keren dat je van je stoel opstaat of op de wc gaat zitten. Het vasthouden van de bal in front rack positie simuleert het dragen of tillen van iets, terwijl het uitgooien van de bal je de kracht geeft om iets van een hoogte te pakken. 

Wordt beter in crossfit met alleen een wall ball

De wall ball combineert twee belangrijke kwaliteiten die je nodig hebt voor crossfit; explosiviteit en spierconditie.

Elke herhaling vereist explosiviteit. Dit zorgt ervoor dat de bal in beweging komt nog voor je daar je armen voor hoeft te gebruiken. Doordat je benen de grootste spieren bevatte voorkom je hier mee uitputting in je bovenlijf.

Spierconditie zorgt ervoor dat de verzuring wordt uitgesteld. Door het aantal herhaling goed op te bouwen duurt het steeds langer voor je gaat verzuren.

Hoe wordt de wall ball gebruikt binnen crossfit?

Doordat het Rx-gewicht van de wall ball in crossfit relatief mee valt, is het puur de vraag wat er het eerste begeeft. Je ademhaling? Of stoppen je spieren er mee door de verzuring die ontstaat? Hoe dan ook; je zal gegarandeerd je VOmax verbeteren en gaan merken dat je beter gaat bewegen. 

Vergroot je uithoudingsvermogen

De wall ball is een echte engine builder. Niet voor niets dat hij nooit in kleine aantallen voorkomt in je WOD. Het is een dynamische oefening waarbij je constant in beweging blijft zonder rustmoment. Hierdoor vergt het een goede conditie en veel duurvermogen van je spieren.

wall ball run met een gewichtsvest 9kg in de kleur groen, uitgevoerd door een mannelijke crossfitter
Wall ball run met gewichtsvest 9kg

Wanneer je ervoor kiest ze regelmatig in je workout terug te laten komen, zul je zien dat je een grotere longcapaciteit opbouwt. Dit zorgt voor een beter verloop van je hele WOD, doordat je instaat bent sneller te herstellen. 

Wordt beter in olympisch gewichtheffen

Los van de cardio training, is het ook een hele slimme manier om je techniek voor olympische gewichtheffen te verbeteren. Door je focus te leggen op een diepe squat, print je door de vele herhalingen deze beweging in je brein.

Wanneer je vervolgens gaat trainen voor je 1RM back squat, zul je zien dat je lijf automatisch aanvoelt tot hoe diep je moet en kan zakken. Ditzelfde principe geldt voor oefeningen als de thruster en de clean, die ook heel goed zijn uit te voeren met de wall ball. 

Welke crossfit workouts kun je doen met een wall ball?

Benieuwd naar het effect van wall balls? Dan hebben wij hieronder een aantal workouts voor je neergezet die je kunt proberen.

KAREN is bij uitstek een workout die goed werkt aan het einde van een zware krachtsessie. Heb je net een uur je 5RM backsquat geprobeerd te verbeteren. Sluit dan hiermee je training af om de verbranding nog even goed op gang te zetten.

KAREN (Benchmark workout) 
 
As Fast as Possible
150 Wall Balls  (9kg/6kg)

Een echte killer is Morrison. Deze vraagt enorm veel van je uithoudingsvermogen. Daarnaast zijn de eerste 50 herhalingen ook een echte mentale uitdaging.

MORRISON (Hero WOD)

50-40-30-20-10 Reps for time

Wall Ball Shots (9kg)
Box Jumps (61cm)
Kettlebell Swing (24kg)

Ben je geïnteresseerd in een wall ball voor crossfit?

We hopen dat je een beetje een idee hebt gekregen hoe je de wall ball kunt toepassen in je crossfit workout. Heb je er nog geen één en denk je erover na om er één aan te schaffen? Omdat wij onze gear veel en intensief gebruiken, stellen we hoge eisen aan het materiaal. De producten die we aanbieden zijn dan ook alleen van dusdanige kwaliteit, dat jij tot het uiterste kunt gaan tijdens je training. Omdat materiaal nooit een excuus mag zijn.


Onze producten over dit onderwerp


Meer informatie over dit onderwerp

Beter in crossfit door plyometrie

Je hebt het misschien niet in de gaten maar je aan crossfit doet gebruik je plyometrie al vaker dan [...]

Waarom crossfit niet zonder wall ball kan!

Misschien heb je nog nooit gehoord een wall ball of zelfs van crossfit. Doe je al een tijdje aan [...]

Wall ball gebruik en onderhoud

Hoe kun je jouw wall ball het beste gebruiken en onderhouden? Om de kwaliteit en levensduur van je wall [...]


Alles voor jouw crossfit workout

De waardering van www.doubleunders.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 70 reviews.