Je speed rope op de juiste lengte afstellen, is de enige juiste eerste stap naar goede setjes double unders. De oefening is er bij uitstek één die je jezelf echt zult moeten aanleren. Veel herhalingen waarbij de beweging er na verloop van tijd echt in moet slijten. Des te meer is het cruciaal, dat de lengte van je springtouw, juist is en gelijk blijft.

Gebruik je een ‘leen’ touwtje uit je crossfit box? Dan zal de lengte natuurlijk altijd iets afwijken als je die iedere WOD opnieuw moet afstellen. Wij raden je dan ook aan om er zelf één aan te schaffen.

Het je ons stappenplan gevolgd? Onder de stappen vind je nog 3 tips!


Het afstellen van je speed rope

1: Ga met beide voeten op het midden van je speed rope staan

Houd de handvatten vast, en ga met één voet in op het midden van de kabel staan. Het is belangrijk dat beide kanten tot het handvat, ongeveer een gelijke lengte hebben. Let op dat je het handvat niet te ver omhoog trekt. De kabel zit nog niet vast en de lager kan er gemakkelijk uitvallen.

Eén voet in het midden van de kabel van je speed rope

2. Trek de kabel met de handvatten strak langs je lichaam

Door de handvatten langs je lichaam omhoog te trekken, komt de kabel strak te staan. Houd ze strak tegen je lichaam en kijk waar de handvatten je lichaam raken.

Trek de kabel strak langs je lichaam

3: Bepaal de juiste lengte van de kabel

De lengte van de kabel dient dusdanig te zijn, dat de handvatten tot op ‘tepel hoogte’ komen. Trek de handvatten niet over je borst heen! Houd ze recht tegen je lichaam en trek een denkbeeldige lijn vanaf je borst, naar het handvat. 

Beginner tip: Begin je net met het leren van double unders en heb je moeite om de juiste sprong hoogte te halen? Check onze tips!

Trek de kabel van je speed rope tot de juiste hoogte

4: Pas de lengte van je kabel aan

Heb je bij stap 2 gemerkt dat je kabel te lang, of te kort is? Dan is dit het moment om je kabel te verlengen, of te verkorten. Draai met de inbussleutel het schroefje los, tot je de kabel kunt verstellen. Doe dit aan één kant. Je zult vervolgens dus je voeten moeten herschikken en weer moeten beginnen bij stap 2. Neem even de tijd. Herhaal dit een aantal keer, tot je speed rope op ‘tepel hoogte’ is. 

Moet je knippen? Heb jij een type waarbij je de kabel moet afknippen en in het handvat moet stoppen? Check onze tips!

Pas de lengte van je kabel aan met de inbussleutel

5: Knip eventueel de overtollige kabel af

Ben je er zeker van dat je de juist lengte hebt? Knip dan eventueel de overtollige kabel af met een scherpe tang. Knip niet te kort! Laat en klein stukje kabel over, zodat je in geval van nood, de kabel nog iets langer kunt maken. Doe vervolgens het dopje op het uiteinde van de kabel, om het geheel mooi af te werken. Onze speed ropes hebben een kabel die waarschijnlijk nagenoeg de juiste lengte voor je heeft. Hierdoor is het waarschijnlijk niet nodig om te knippen.

Let op! Heb je een kabel zonder coating? Heb je een staal kabel waarbij je de gevlochten draden ziet lopen? Check onze tips!


3 Tips voor het afstellen van je speed rope

Tot slot willen we je nog een aantal tips meegeven, om jouw speed rope op de juiste lengte te krijgen. Daarnaast staan we er altijd voor open om je verder te helpen als je nog vragen hebt. Neem daarvoor gerust even contact met ons op.

Tip 1: Zorg voor een eigen speed rope

Leen je nog een speed rope uit de box? Zorg er dan voor dat je een eigen speed rope aanschaft. Dit zorgt ervoor dat je iedere keer, met hetzelfde touw, op dezelfde lengte springt, waardoor de beweging iedere keer exact gelijk is. Daarnaast is de kwaliteit vaak beter dan de speed ropes in de box en kun je ook thuis, of buiten, double unders springen.

Tip 2: Beginner? Overweeg ‘oksel hoogte’

Ben je een beginnende crossfitter en heb je moeite met de juiste springhoogte? Dan kun je overwegen om je kabel íets langer af te stellen. Wij raden dit enkel aan als je echt heel veel moeite hebt met springen en dit niet snel zal verbeteren.

Tip 3: Tape de kabel voordat je knipt

Heb je een staalkabel zonder coating waarbij je de staaldraden ziet lopen? Knip deze dan niet zomaar door! Grote kans dat de kabel gaat rafelen en je deze niet meer in het handvat krijgt.

Pak een stuk schilderstape of duct tape en plak deze strak om de kabel op de plek waar je gaat knippen. Knip vervolgens met een scherpe (!) tang de kabel door. Toch gaan rafelen? Onze speed ropes hebben een staalkabel met PU coating. Hierdoor voorkom je dat de kabel stuk gaat.


Onze producten over dit onderwerp


Meer informatie over dit onderwerp

Waarom crossfit niet zonder springtouw kan

Crossfit bestaat niet zonder springtouw. Double unders zijn een vast onderdeel van vele WOD’s en de combinatie van kracht, [...]

Speed rope kopen? Alles wat je moet weten!

Ben je van plan om een speed rope voor crossfit te kopen? Het aanbod is groot, de variatie in [...]

Speed rope gebruik en onderhoud

Wat is belangrijk bij het gebruik en onderhoud van je speed rope? Om de levensduur en kwaliteit van je [...]


Alles voor jouw crossfit workout

De waardering van www.doubleunders.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 70 reviews.