Ben je van plan om een speed rope voor crossfit te kopen? Het aanbod is groot, de variatie in kwaliteit des te groter. Je wilt niet te veel betalen, maar wel zonder (nog meer) frustratie double unders kunnen springen. Wij helpen je bij het maken van de juiste keuze en nemen alle verschillen hieronder met je door.

Nog niet overtuigd dat je een eigen springtouw nodig hebt? Kijk dan eerst even hier!

Welke soorten speed ropes kun je kopen?
Het ‘klassieke’ springtouw
Verzwaard springtouw
Plastic springtouw voor crossfit
Aluminium springtouw voor crossfit
Welke eigenschappen zijn belangrijk bij het kopen van een speed rope?

Onze eigen zoektocht heeft ertoe geleidt dat we onze eigen speed rope kunnen aanbieden. Wij stellen hoge eisen aan ons materiaal en vinden dat jij dit ook mag doen. Onze speed rope is geschikt voor beginners en gevorderden en wordt standaard geleverd met een extra staalkabel en handig tasje.

Welke soorten speed ropes kun je kopen?

Er zijn een heel veel verschillende soorten speed ropes te koop. Verschillende modellen met verschillende materialen. In hoofdlijnen kun je echter een aantal soorten onderscheiden. Belangrijk is, dat niet alle soorten geschikt zijn voor het springen van double unders.

Het ‘klassieke’ springtouw

Wil jij een speed rope kopen, dan is het klassieke springtouw niet wat je zoekt. Het model varieert van alleen maar een stuk touw, tot een stuk touw met dikke handvatten. Dit type springtouw is gemaakt om ‘rustig’ mee te springen. Dit type is, door de beperkte snelheid, niet geschikt voor crossfit.

Daarnaast zijn de variaties in de training wat beperkt, waardoor wij niet zo snel de keuze zouden maken voor dit type. Ben je toch opzoek naar dit type springtouw? Check dan even bol.com of je plaatselijke sportwinkel.

Klassiek speed rope van het merk Everlast. Gebruikt als voorbeeld in onze blog.
Voorbeeld klassiek springtouw, Everlast
Voordelen
 • Voordelig in aanschaf
 • Touw voor meerdere ondergronden
Nadelen
 • Niet geschikt voor crossfit
 • Springt vrij zwaar
 • Beperkte mogelijkheden

Verzwaard springtouw

Een type dat je steeds vaker voorbij ziet komen, is het verzwaarde springtouw. Grote kans dat, nu je naar dit onderwerp zoekt, je de vele online advertenties tegenkomt van de ‘Crossrope’. Voor ‘slechts’ $280,- heb je al een setje. Het springtouw is extreem duur en biedt een prima, maar beperkte trainingsvorm. Als je het kopen van een goede speed rope combineert met bijvoorbeeld een kettlebell en een setje gym ringen, haal je voor de helft van het geld een complete gym in huis.

Voorbeeld van een verzwaard speed rope van het merk Crossrope. Gebruikt in onze blog.
Voorbeeld verzwaard springtouw, Crossrope
Voordelen
 • Variatie op bestaande producten
 • Combinatie conditie en kracht
 • Meerdere kabel gewichten
Nadelen
 • Extreem(!) duur
 • Beperkte manier van trainen
 • Minder geschikt voor op reis
 • Niet geschikt voor alle ondergronden

Plastic springtouw voor crossfit

Een springtouw met plastic handvatten en een plastic kabel. De meest voordelige variant, maar daarmee ook wel de meest simpele. Door het lichte gewicht van de kabel kost het veel moeite om snelle rotaties te maken. Daarom is dit type niet ideaal voor double unders. Aangezien dit type springtouw relatief goedkoop is, kiezen sommige beginnende crossfitters voor dit model. Ons advies is om dit niet te doen aangezien het met een plastic kabel veel moeilijker is om double unders aan te leren en je na een hoop frustratie alsnog zult overstappen om een speed rope met een staalkabel. Dit is ook de reden dat we dit model bewust niet aanbieden in onze webshop.

Voorbeeld van een plastic speed rope van het merk VirtuFit. Gebruikt als voorbeeld in onze blog.
Voorbeeld plastic springtouw, Virtufit

Dit type is echter ook verkrijgbaar met een staalkabel. Dit maakt het touw een stuk sneller en daarmee ook prima geschikt voor het springen van double unders. Let dan bij aanschaf wel even op de wijze waarop de kabel in verbinding staat met het handvat. Zo heeft bovenstaand voorbeeld een plastic verbinding en is daarmee veel kwetsbaarder en metalen lagers of ringetjes.

Voordelen
 • Geschikt voor crossfit
 • Voordelig in aanschaf
 • Licht gewicht
Nadelen
 • Kabel minder snel dan staal
 • Gladde handvatten
 • Raakt snel in de knoop
 • Handvatten zijn kwetsbaar
 • Niet geschikt voor alle ondergronden

Aluminium springtouw voor crossfit

Een springtouw met aluminium handvatten en een stalen kabel. Dit type is de typische ‘speed rope’ die je zult zien bij crossfit atleten. Het heeft dunne handvatten van aluminium en de kabel is een stuk dunner dan bij de traditionele modellen. Dit type springtouw is bij uitstek geschikt voor het springen van double, of zelfs triple unders. In tegenstelling tot de wat goedkopere, plastic variant, hebben deze handvatten grip lines. Deze zorgen voor optimale grip, ook als je handen bezweet raken tijdens de workout. Ook als beginnende crossfitter wordt het leren van double unders hiermee een stuk eenvoudiger.

speed rope double unders zwart met grijze stalen kabel
Speed rope zwart met grijze kabel DoubleUnders
Voordelen
 • Geschikt voor crossfit
 • Voordelig in aanschaf
 • Snelle staalkabel
 • Licht gewicht handvatten
 • ‘Grip lines’ voor meer grip
Nadelen
 • Bij sommige aanbieders onnodig duur
 • Niet geschikt voor alle ondergronden

Welke eigenschappen zijn belangrijk bij het kopen van een speed rope?

Waar let je op bij het kopen van een speed rope? Je verwacht een hoop van het product en dat is terecht. Niets is ten slotte zo frustrerend als midden in een WOD falen tijdens je double unders. Om dit te voorkomen, zijn bepaalde eigenschappen belangrijk.

Een speed rope van goed materiaal kopen

Je wilt dat je springtouw licht is, goed in de hand ligt, snel is en niet zomaar uit je handen glijdt als je een beetje zweet. Daarvoor heb je goed materiaal nodig, simpel zat. Daarnaast moet hij tegen een stootje kunnen.

De beste handvatten voor een speed rope

Om gewicht te besparen op je handvatten, zonder in te leveren op kwaliteit, kun je het beste een aluminium speed rope kopen. Het is stevig, lichtgewicht en kan tegen een stootje. Plastic handvatten zijn ook licht, maar vaak glad van structuur, waardoor ze makkelijker uit je handen glijden als je zweet.

 • Aluminium is lichtgewicht, stevig en meestal voorzien van grip lines
 • Plastic is lichtgewicht, iets goedkoper, maar glad als je zweet

De juiste kabel bij een speed rope kopen

Waar je bij de handvatten juist wilt besparen op gewicht, wil je dit voor de kabel eigenlijk juist niet. Ik raad je dan ook aan om te kiezen voor een staalkabel in plaats van plastic. Een voordeel van een kabel van staal, is dat de snelheid waarmee je deze kunt laten draaien een stuk hoger ligt. Hierdoor wordt het simpelweg makkelijker om double unders te springen en kost het ook minder kracht om het touw in beweging te houden. Bijkomend voordeel is ook dat als het je springtouw gebruikt tijdens een WOD, je hem makkelijker kunt oppakken omdat het touw niet in de knoop kan raken. 

 • Een staalkabel is ‘snel’, raakt niet in de knoop en gaat langer mee dan plastic

Let op! Ondanks een eventuele bescherming, zul je altijd rekening moeten houden met de ondergrond waar je op springt. Een rubberen vloer in de box of het laminaat thuis is daar prima voor geschikt. Beton, tegels of andere ruwe oppervlakken zijn daarentegen niet geschikt en zorgen ervoor dat de kabel kapot gaat.

Duurzaam voor intensief gebruik

Je wilt dat je springtouw duurzaam is en je hem voor langere tijd intensief kunt gebruiken. Bij de keuze voor het materiaal heb ik al kort besproken welk materiaal je het beste kunt kiezen en daarbij speelt uiteraard ook duurzaamheid een rol. Voor de handvatten is het aan te raden te kiezen voor aluminium in plaats van plastic omdat dit langer mee gaat. Hetzelfde geldt voor de kabel; ijzer in plaats van volledig plastic.

 • Aluminium handvatten
 • Staalkabel voorzien van een plastic coating

Voordelig voor ieder gebruik

Je wilt dat je springtouw niet alleen kwalitatief goed is, maar ook voordelig is. Er zijn genoeg springtouwen op de markt die bijna €100,- kosten! Dit is absoluut niet nodig om dezelfde kwaliteit te verkrijgen.

Er zijn genoeg springtouwen op de markt die bijna €100,- kosten! Dit is absoluut niet nodig om dezelfde kwaliteit te verkrijgen.

Als je iets meer uitgeeft dan dat je zou doen aan een plastic springtouw, kun je een aluminium springtouw vinden waar je jaren plezier van zult hebben. Let bij het kopen van een springtouw ook even op wat je precies krijgt. Zit er bijvoorbeeld een reserve kabel bij? Of een tasje waarin je hem kunt opbergen? Al onze eigen wensen en ervaring hebben ertoe geleidt dat we onze eigen speed rope kunnen aanbieden, waarvan wij overtuigd zijn dat je, net als ons, precies krijgt wat je zoekt. Maar we hopen vooral dat je iets wijzer bent geworden door dit artikel en we je een stapje verder hebben kunnen helpen in jouw zoektocht naar een speed rope. Heb je nog vragen, suggesties of opmerkingen, neem dan gerust persoonlijk contact met ons op!


Onze producten over dit onderwerp


Meer informatie over dit onderwerp

Waarom crossfit niet zonder springtouw kan

Crossfit bestaat niet zonder springtouw. Double unders zijn een vast onderdeel van vele WOD’s en de combinatie van kracht, [...]

Speed rope kopen? Alles wat je moet weten!

Ben je van plan om een speed rope voor crossfit te kopen? Het aanbod is groot, de variatie in [...]

Speed rope gebruik en onderhoud

Wat is belangrijk bij het gebruik en onderhoud van je speed rope? Om de levensduur en kwaliteit van je [...]


Alles voor jouw crossfit workout

De waardering van www.doubleunders.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 75 reviews.