Crossfit bestaat niet zonder springtouw. Double unders zijn een vast onderdeel van vele WOD’s en de combinatie van kracht, conditie en coördinatie, maakt het een hele complete oefening. Een eigen spring touw voor in de box, of om te gebruiken in de thuis workout, is dan ook onmisbaar. Wij geven je tips voor de juiste toepassing, workouts en alles wat jij wilt weten over het springtouw.
Het springtouw populair door de opkomst van crossfit
Wat is de meerwaarde van een springtouw binnen crossfit?
Hoe wordt een springtouw gebruikt binnen crossfit?
Waarom jij een eigen springtouw mee wilt nemen naar de crossfit box
Het springtouw populair door de opkomst van crossfit
Door de groei van crossfit, wordt ook het springtouw steeds populairder. Naast de wall ball en de box jump, zijn double unders een kenmerkend onderdeel van crossfit. In talloze WOD’s zitten deze zogeheten ‘double unders’. Een oefening waarbij je springtouw twee keer onder je door gaat in één sprong. Naast de kracht en conditie die je nodig hebt, is het typisch een oefening die je écht zult moeten leren. De combinatie van sprongkracht, snelheid en coördinatie zorgen ervoor dat je je spieren op een andere manier belast dan dat je dat gewend bent. Dit maakt dan ook dat touwtje springen je op meerdere manieren fitter maakt. Je verbetert je kracht, conditie en coördinatie. Daarnaast is het heel goed te combineren met zware krachttraining. Zie hieronder als voorbeeld Sara Sigmundsdóttir; één van de beste crossfit atleten ter wereld. Zij combineert in haar training double unders met dumbbell snatches.
“De combinatie van sprongkracht, snelheid en coördinatie zorgen ervoor dat je je spieren op een andere manier belast dan bij enkel krachttraining.”
Wat is de meerwaarde van een springtouw binnen crossfit?
Een springtouw is niet voor niets één van de meest gebruikte materialen binnen crossfit. Veel touwtje springen maakt je simpelweg een betere allround atleet. Het doen van double unders, vergt techniek en uithoudingsvermogen.
Core stability en explosieve kracht
Bij iedere sprong kom je explosief omhoog en zul je gecontroleerd je core moeten aanspannen om de juiste vorm te behouden. Door veel te springen, zal je sprongkracht significant verbeteren, iets waar je niet alleen bij double unders profijt van hebt. Denk bijvoorbeeld aan box jump, wall ball shots, maar ook aan vrijwel alle olympische lifts. Ditzelfde geldt voor je core stability. Door in correcte vorm, op dezelfde plek, double unders te springen, ben je continu correcties aan het maken met je buikspieren.
Vergroot je uithoudingsvermogen met een springtouw
Op het moment dat 100 double unders een ‘rust moment’ zijn in je WOD, ben je lekker bezig. Voor velen van ons zijn kortere intervals echter een flinke conditionele uitdaging. Niet voor niets dat double unders vaak terug komen als buy-in, buy-out, of als cardio oefening naast zware lifts. Net als hardlopen of roeien, kun je eindeloos variëren in het aantal herhalingen, intervals en combinatie met andere oefeningen. Het springtouw heeft het grote voordeel dat je weinig ruimte nodig hebt en het zowel binnen als buiten kunt toepassen in je workout.
Hieronder vind je een relatief simpele, maar uitdagende, intervaltraining. Afhankelijk van je niveau, kies je een bepaalde tijd springen en een bepaalde tijd rust. Dit herhaal je tot ongeveer 10-12 minuten.
Duur: 10-12 minuten interval 20 seconden - 3 minuten touwtje springen 30-60 seconden rust tussen de sets door Voorbeeld: 30 seconden double unders - 60 seconden rust - 7 sets
Een andere ‘klassieker’ die je prima met een springtouw kan doen, is de Tabata. Zie hier een Tabata double unders van Dave Hunt.
Hoe wordt een springtouw gebruikt binnen crossfit?
Bij de CrossFit Games van 2001, lag er voor het eerst een springtouw voor de atleten klaar. De double unders verrasten vrijwel alle deelnemers en de meesten brachten het er dan ook niet goed vanaf. Sinds 2006 zijn double unders een vast onderdeel op het programma en dus ook één van de essentiële oefeningen die de atleten goed moeten beheersen. Ook staat de oefening bij vele lokale crossfit boxen regelmatig op de planning als onderdeel van de WOD. De meest bekende WOD waar double unders in voor komen is ‘Annie’:
Annie - Double-Unders - Sit-Ups 50-40-30-20-10 Reps
In totaal 300 reps; 150 double unders, 150 ab mat sit-ups. De WOD is bedoeld om snel en unbroken te kunnen doen. Lukt dat nog niet, is het goed om terug te schalen naar de volgende workout. Een goede richtlijn is om de oefening binnen 10 minuten te kunnen doen.
Annie scaled - Double-Unders - Sit-Ups 30-25-20-15-10 Reps
Waarom jij een eigen springtouw mee wilt nemen naar de crossfit box
Grote kans dat jouw crossfit box een springtouw voor je heeft hangen, die je met alle liefde van de coach mag lenen. Toch is het aan te raden om een eigen springtouw te hebben. Je springtouw heeft dan altijd dezelfde lengte, hetzelfde gewicht en voelt daardoor iedere keer als je oefent, exact hetzelfde aan. Dit is meteen een groot nadeel als je een simpel springtouw uit de box ‘even snel’ op jouw lengte moet afstellen. Dit doe je nooit precies gelijk. Hierdoor zul je iedere keer iets moeten aanpassen aan de beweging, terwijl je juist gewend wilt raken aan de beweging. Veel crossfit boxen hebben overigens helaas plastic speed ropes, wat het springen van double unders sowieso al een stuk lastiger maakt. Daarnaast is een eigen springtouw handig, zodat je vóór of ná de WOD je double unders alvast kunt oefenen.
“Je springtouw heeft dan dezelfde lengte, hetzelfde gewicht en voelt daardoor iedere keer als je oefent, exact hetzelfde.”
Ben je geïnteresseerd in een springtouw voor crossfit?
Wij verwachten een hoop van de materialen die we in onze workouts gebruiken. Je moet tijdens de WOD afzien van ellende, niet van frustratie. Materiaal mag wat ons betreft dan ook nooit een excuus zijn. Wij bieden daarom een speed rope aan die onze naam eer aandoet en specifiek is ontworpen voor double unders.