Als je van plan bent om gym ringen te kopen, kunnen we beamen dat het een uitstekend idee is. Voor ons is het één van de favoriete attributen tussen onze crossfit gear. Je haalt een complete gym in huis! Voor je een setje koopt, wil je wel zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Zo zijn er verschillende materialen met ieder z’n voor -en nadelen. Doe je aan crossfit? Zorg dan voor de juiste standaard zodat je hetzelfde traint als in de box.
Welke soorten gym ringen kun je kopen?
Verschillende maten voor de ringen
Het verschil in de banden
Ringen van verschillende materialen
Waar moet je op letten bij het kopen van gym ringen?
Ben je er al helemaal uit dat je een setje wilt kopen voor thuis of in het park? Onze gym ringen hebben de 32mm standaard voor crossfit en zijn voorzien van genummerde straps.
Welke soorten gym ringen kun je kopen?
De kans is groot dat je het nog niet wist, maar er zijn meer dan één soort gym ringen. Het lijkt simpel, gewoon een houten ring met een bandje en hoppa aan de bak. Toch zit er een groot verschil in soorten materiaal en maatvoering. Afhankelijk van waar je de ringen voor gaat gebruiken, is het dus belangrijk om hier een goede keuze in te maken.
Verschillende maten voor de ringen
Niet alleen in crossfit, maar ook in turnen en calisthenics worden gym ringen gebruikt. Doordat elke sport een ander gebruik vraagt, zijn er meerdere maten te verkrijgen. Twee varianten zal je het meeste terugvinden namelijk de 1,1 inch (28mm) en de 1,25 inch (32mm).
Officiële maatvoering van de IGF
De 1,1 inch (28mm) dikte, is de officiële maatvoering van de Internationale Gymnastiek Federatie en is de standaard binnen turnen. Omdat calisthenics veel raakvlakken met turnen heeft, wordt ook hier vaak voor deze maat gekozen.
Gym ringen van 32mm zijn de standaard binnen crossfit
De 1,25 inch (32mm) dikte, is de standaard voor crossfit. Deze wordt ook gebruikt op de CrossFit Games. In het geval van kleine handen is de 1,1 inch maat een prima keuze, maar vaak wordt toch door niet turners voor de 1,25 inch gegaan. Zeker in het geval van crossfit. De bredere ring geeft meer grip omdat je eenvoudiger je hand om de ring krijgt en zo meer knijpkracht kunt uitoefenen. Dit komt goed van pas, zeker wanneer je veel herhalingen moet doen voor een WOD, of je techniek wil verbeteren.
Het verschil in de banden
Veiligheid is het eerste waar je aan moet denken wanneer het aankomt op het type band dat je gebruikt voor je gym ringen. Dit houdt in, dat je voor een band met bijbehorende gesp moet gaan, waarvan je zeker weet dat het houdt. Zodat je blijft hangen wanneer je wilt blijven hangen.
De meest gebruikte type gesp die tegenwoordig veel geleverd worden bij gym ringen, is de klemgesp. Dit type gesp zie je bijvoorbeeld ook terug bij spanbanden of riemen. Er worden veelal twee maten gebruikt van de klemgesp. De dunne langwerpige klemgesp voor een 28mm band en de wat meer vierkante en bredere klemgesp voor banden van 38mm.
Vooral voor beginners, maar eigenlijk voor iedereen, zijn de bredere 38mm band met klemgesp de beste keuze. Deze klemgesp is vervaardigd uit dikker staal wat hem meer robuust maakt voor intensief gebruik en zwaardere belasting.
Bijkomend voordeel is, dat de dunne banden eerder in je armen snijden wanneer je hier met kracht tegen aan gedrukt wordt. Denk bijvoorbeeld aan het doen van dips, waarbij de banden langs je armen lopen. Bijkomstig voordeel is, dat de bredere 38mm band, nét wat meer stabiliteit geeft bij het leren van nieuwe bewegingen en oefeningen.
Ringen van verschillende materialen
Wanneer het aankomt op materiaal, kun je grofweg stellen dat er drie keuzes zijn. Namelijk hout, plastic en staal.Vooral hout en plastic zie je veel en zijn goed te verkrijgen. Staal is iets lastiger te vinden, zeker in Nederland. Het is daarentegen ook helemaal geen fijne optie zeker niet voor beginners.
Stalen ringen
Laten we dan ook maar meteen met staal beginnen. Allereerst is het een stuk zwaarder als hout en plastic. Hierdoor is je set een stuk minder praktisch om mee te nemen, wanneer je ze bijvoorbeeld mee wilt nemen op vakantie. Dit zorgt er tevens voor dat wanneer je de ringen laat schieten en per ongeluk tegen je hoofd krijgt, je kans hebt op hoofdpijn.
De stalen ringen zijn daarentegen wel enorm duurzaam, mits je ze niet in de regen laat hangen. Dan kunnen ze namelijk gaan roesten. Houdt er wel rekening mee dat als je veel transpireert, de ringen erg glad kunnen worden. Hierdoor verlies je sneller je grip en zul je eerder last krijgen van je handen.
Plastic ringen (ABS)
Ook wel te vinden onder de afkorting ABS. Deze ringen zijn met name interessant wanneer je niet wilt hoeven omkijken naar je materiaal. Deze ringen kunnen namelijk prima het hele jaar buiten hangen. De ringen bieden een prima grip als je niet te veel last van zweet hebt. Bij zweet zijn de houten ringen simpelweg onverslaanbaar.
Houten ringen
Niet voor niets zijn alle ringen bij officiële wedstrijden van hout. Het is gewoon veruit het fijnste materiaal voor crossfit. Bij klamme handen of flinke transpiratie, krijgen houten ringen juist iets meer grip in tegenstelling tot plastic en staal. Zeker in combinatie met magnesium zijn ze onverslaanbaar in vergelijking met de andere twee. Uiteraard gaat hout minder lang mee als staal of plastic, maar dit wordt pas relevant na tientallen jaren.
Waar moet je op letten bij het kopen van gym ringen?
Wanneer vooral budget een belangrijke rol speelt, dan is het goed om te kijken naar plastic gym ringen. Deze zijn vaak nét iets goedkoper dan hout. Omdat dit prijsverschil vaak erg klein is, raad ik je aan toch te gaan voor houten ringen. Met name door de grip die houten ringen geven, zal je ervaren dat deze kleine extra investering, al snel meer dan de moeite waard is.
Voordat je meteen gaat bestellen, zorg ervoor dat je eerst kijkt naar de type band en klemgesp, die bij de ringen geleverd worden. De 38mm band is hierin eigenlijk de enige juiste optie.
Wat mij opvalt is dat gym ringen na jaren van trainen nog steeds elke week terugkomen in mijn workout. Het is een eenvoudig middel waarmee je ontzettend veel kunt trainen!