Je kent het vast wel, van die crossfit workouts die jij al zwaar vindt maar die je andere ziet doen met een gewichtsvest. Toch hoef je niet altijd de beste van de box te zijn om hiermee te kunnen trainen.

Er zijn veel toepassingen te bedenken waarbij een gewichtsvest voor een sprong in je progressie kan zorgen, of juist meer uitdaging kan bieden in een workout. Dit is van toepassing op de beginner maar ook op de doorgewinterde veteraan.

Hoe is trainen met een gewichtsvest in crossfit ontstaan?
Wat is de meerwaarde van trainen met een gewichtsvest bij crossfit?
Ben jij klaar voor trainen met een gewichtsvest?
Hoe train je met en gewichtsvest voor crossfit?
Ben je geïnteresseerd in een crossfit gewichtsvest?

Wil je meer weten over het gebruik van gewichtsvesten in crossfit? Hier lees je alles.

Hoe is trainen met een gewichtsvest in crossfit ontstaan?

Het trainen met gewichtsvesten werd in crossfit pas echt populair na de CrossFit Games van 2015. Dit was het jaar waarin voor het eerst ‘Murph’ geïntroduceerd werd. Deze workout met gewichtsvest ter ere van luitenant Micheal P. Murphy is een goed voorbeeld van de connectie die crossfit sinds het ontstaan heeft met defensie en hulpdiensten.

Net als Lt. Murphy zijn er veel militairen, politieagenten en brandweermannen die zich met een gewichtsvest voorbereiden op de fysieke belasting van hun werk. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden. Trainen met een gewichtsvest gebeurt namelijk al veel langer. Wanneer je sterker wilt worden bij oefeningen met lichaamsgewicht dan kun je met het toevoegen van gewicht sterker worden. Hierover lees je hieronder meer.

Wat is de meerwaarde van trainen met een gewichtsvest bij crossfit?

De meerwaarde van trainen met een gewichtsvest zit hem met name in het opbouwen van kracht of conditie. Er is veel onderzoek gedaan naar deze trainingsvorm met verschillende uitkomsten. Dit komt vooral door de enorme hoeveelheid variabelen die tijdens deze onderzoeken zijn gebruikt. Toch zijn er wel degelijk een aantal voordelen te benoemen.

Verhoog je belastbaarheid bij crossfit met een gewichtsvest

Wanneer je instaat bent twee pull ups te doen met een gewichtsvest dan is het vanzelfsprekend dat je er meer als twee kunt zonder. Deze overcapaciteit heeft te maken met je maximaalkracht. De belasting die je maximaal kunt hebben bij het uitvoeren van een bepaalde beweging. Hoe hoger je maximaalkracht is. Hoe eenvoudiger deze beweging is met minder belasting.

Man doet een ring muscle up met gewichtsvest 9 kg zwart van Double Unders.
Ring muscle up met gewichtsvest 9 kg zwart, Double Unders

Zeker bij oefeningen met lichaamsgewicht loont het om je maximaalkracht te verhogen met specifieke krachttraining met vest. Op deze manier ben je gericht met de beweging van de oefening bezig met een zwaardere belasting. Waardoor je uiteindelijk die overcapaciteit kunt opbouwen.

Een onderzoek van de universiteit van Texas liet zien dat plyometrische oefeningen met een gewichtsvest voor verhoging van de explosieve kracht zorgt.

Crossfit met een gewichtsvest vergroot je uithoudingsvermogen

Uithoudingsvermogen is heel belangrijk bij crossfit. Zuurstof is de brandstof waar je op draait tijdens je WOD en hoe meer je hiervan tot je beschikking kan hebben, hoe comfortabeler je hem doorloopt.

Wanneer je wilt zorgen dat je uithoudingsvermogen vooruitgaat, is intervaltraining een goede toevoeging aan je trainingsschema. Zeker in combinatie met een gewichtsvest kun je van de training een echte ‘engine builder’ maken.

Uit onderzoek van de European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology is gebleken dat het toevoegen van weerstand in de vorm van gewicht tijdens hardloop interval trainingen zorgt voor een verminderde aanmaak van melkzuur en verhoogde VO2Max.

Ben jij klaar voor trainen met een gewichtsvest?

Er zijn verschillende vormen van trainen en verschillende vormen van trainingsresultaat. Mede hierdoor kun je een gewichtsvest op verschillende manieren gebruiken in je training. Maar voor je dit doet is het verstandig jezelf af te vragen of je klaar bent voor deze toevoeging.

Let op met WOD’s

Het zal je niet al te gek in de oren klinken, maar een gewichtsvest toevoegen aan je WOD maakt het zwaarder. Dit is natuurlijk helemaal de bedoeling. Maar niet altijd even verstandig.

Ben je van plan 100 pull ups te doen, maar kom je hier met enkel lichaamsgewicht al amper doorheen? Dan is het verstandig dit eerst op te bouwen of het aantal herhalingen met vest terug te schroeven. Door het uitputtende effect van een WOD op de spieren, kan het namelijk zijn dat je anders te veel je pezen belast. Met een nare blessure als gevolg.

Ook mentaal uitdagend

Ongeacht je niveau of trainingsfrequentie is het mogelijk je kracht en uithoudingsvermogen te vergroten met een gewichtsvest. Door slim te trainen en rustig op te bouwen kun je snel progressie maken. Houdt wel rekening met het feit dat alles wat je doet zwaarder is. Zorg voor voldoende rust tussendoor en houdt rekening met het moeten opbouwen van het aantal herhalingen.

Wanneer je dit in je achterhoofd houdt gun je jezelf de tijd om sterker te worden. Je zal niet direct net zoveel herhalingen kunnen met gewichtsvest als zonder. Dat maakt de toevoeging ervan ook mentaal uitdagend.

Twee mannen doen partner WOD met gewichtsvest 9 kg in de kleur groen en zwart.
Partner WOD met gewichtsvest 9 kg, Double Unders

Hoe train je met een gewichtsvest voor crossfit?

Zoals besproken kun je simpelweg de zelfde WOD als gister doen maar dan met een gewichtsvest om. Maar er zijn meer manieren om het optimale uit je training te halen.

Gebruiken voor krachttraining

Voor het opbouwen van kracht is het tabata protocol bijna ongeëvenaard, zoals gebleken uit Amerikaans onderzoek. Een tabata is een serie van 8x 20 sec werken en 10 sec rust. Wil je sterker worden in een specifieke oefening. Ga dan als volgt aan het werk.

Tabata - Herhaal onderstaande 4x
20 sec - Push Ups
10 sec - Rust 
Herhaal 8x

Wil je sterker worden in bijvoorbeeld Angie. Dan kun je ook daar de tabata goed voor gebruiken.

Tabata - Herhaal onderstaande 4x
20 sec - Pull Ups
10 sec - Rust
Herhaal 2x
20 sec - Push Ups
10 sec - Rust
Herhaal 2x
20 sec - Sit Ups
10 sec - Rust
Herhaal 2x
20 sec - Squats
10 sec - Rust
Herhaal 2x

Gebruiken voor conditietraining

Wil je meer conditie opbouwen en zo je uithoudingsvermogen tijdens WOD’s vergroten? Dan kun je met een gewichtsvest je hardloop interval training intensiever en je belastbaarheid vergroten.

Intervaltraining
500 meter warm-up rustig tempo
400 meter sprint 
200 meter uitlopen 
Herhaal 6x 
500 meter cooling-down rustig tempo

Ben je geïnteresseerd in een crossfit gewichtsvest?

Wij verwachten een hoop van de materialen waarmee we trainen. Materiaal mag nooit een excuus zijn om niet tot het uiterste te gaan. Daarom hebben wij enkel producten geselecteerd die wij zelf wekelijks gebruiken en volledig achter staan.

Wil je meer weten over dit onderwerp voor je de knoop doorhakt? Kijk dan even hier!


Onze producten over dit onderwerp


Meer informatie over dit onderwerp

Gewichtsvest Kopen? Dit moet je weten!

Sta je op het punt om een gewichtsvest voor crossfit te kopen, dan wil je vast weten waar je [...]

Waarom je een gewichtsvest voor crossfit nodig hebt

Je kent het vast wel, van die crossfit workouts die jij al zwaar vindt maar die je andere ziet [...]

Beter in crossfit door plyometrie

Je hebt het misschien niet in de gaten maar je aan crossfit doet gebruik je plyometrie al vaker dan [...]


Alles voor jouw crossfit workout

De waardering van www.doubleunders.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 75 reviews.