Sta je op het punt om een gewichtsvest voor crossfit te kopen, dan wil je vast weten waar je op moet letten. Gelukkig hebben wij dit voor je uitgezocht zodat jij dit niet meer hoeft te doen. Zo kijken we naar de soorten vesten waar je uit kan kiezen en hebben we het over de eigenschappen die je in ieder geval moet afwegen.
Ben je nog niet overtuigd van de meerwaarde van een gewichtsvest? Kijk dan eerst even hier!
Welke soorten gewichtsvesten kun je kopen?
Gewichtsvest met zandzakjes
Plate Carrier
Fixed weight gewichtsvest
Welke eisen stel ik voor het kopen van een gewichtsvest?
Conclusie
Ben je al op de hoogte van de voordelen van trainen met een gewichtsvest? Dan ben je misschien al aan het kijken voor een specifiek model. Wij hebben deze zoektocht ook gehad en hebben uiteindelijk onze specifieke eisen in ons vest terug laten komen, zoals je hieronder kan zien.
Welke soorten gewichtsvesten kun je kopen?
Laten we beginnen met de verschillende soorten gewichtsvesten die je tegenwoordig voor crossfit kunt kopen. Elk merk heeft inmiddels zijn eigen draai hier aan gegeven, maar in grote lijnen is er een duidelijk onderscheid te maken.
Een gewichtsvest is een vest wat je om je bovenlichaam draagt en waar je op een bepaalde manier gewicht aan toevoegt. Op zich simpel, echter kan dit op verschillende manieren. Het vaakst zie je de vesten met uitneembare zakjes zand, de plate carriers en de vesten met een niet verstelbaar gewicht.
Hieronder zet ik voor je uiteen wat nu de voor -en nadelen zijn van deze veelgebruikte types.
Gewichtsvest met zandzakjes
De naam zegt het al, bij dit type gewichtsvest gebruik je zakjes met zand om het zwaarder te maken.
Deze zakjes kun je dan aan het vest toevoegen of verwijderen om gewicht toe te voegen, of weg te halen. Een groot nadeel wanneer je dit type gewichtsvest koopt, is dat het veel tijd kost om te wisselen van gewicht. Je moet de zandzakjes namelijk per stuk verwijderen, of juist plaatsen. Daarnaast moet je deze zakjes ook ergens opbergen wanneer je langere tijd met hetzelfde gewicht traint. De ervaring leert dat er dan nog wel eens eentje kwijtraakt.

Ook omvatten deze vesten vaak het hele bovenlichaam waardoor het lastig is voor je lichaam om zijn warmte af te voeren. Niet ideaal dus in onze soms hete en benauwde zomers. Wel zijn deze vesten vaak te verkrijgen in erg hoge gewichten zoals 30kg en soms wel 50kg. Je moet je alleen sterk afvragen of dit dan nog wel wenselijk is voor je gewrichten. Vaak liggen blessures dan al gauw op de loer.
Plate Carrier
Veel gebruikt in crossfit is de plate carrier. Deze vesten zijn geïnspireerd op militaire uitrusting; het kogelwerende vest van een militair. Een plate carrier kenmerkt zich door een tactische uitstraling met vaak aan de buitenkant ‘MOLLE’.
Dit MOLLE kun je gebruiken om eventueel nog extra accessoires toe te voegen aan je vest. Het gewicht bepaal je door middel van uitneembare stalen platen. Vandaar ook de Engelse naam plate carrier. Deze platen komen in verschillende gewichten waardoor trainen op diverse niveaus mogelijk is.

Double Unders
Het voordeel wanneer je dit type gewichtsvest koopt, is de gewichtsverdeling. Deze is optimaal, omdat de platen dicht tegen het bovenlichaam gedragen worden. Hierdoor is er optimale balans voor de drager en ervaar je veel bewegingsvrijheid. Doordat je de platen aan de voor -en achterzijde van je romp draagt, zijn de zijkanten helemaal vrij. Door gebruik te maken van een band met open ruiten, is er dus nog steeds een optimale luchtstroom langs het lichaam om af te koelen.
Fixed weight gewichtsvest
Er zijn er ook gewichtsvesten te koop die niet in gewicht te verstellen zijn. Deze vesten zie je nog wel eens bij hardloop training. Ze zijn te verkrijgen in een relatief laag gewicht, vaak niet meer als 5 kilo.
Dit type vest geeft veel bewegingsruimte en hebben een goede gewichtsverdeling. De kwaliteit van het gebruikte materiaal laat echter vaak te wensen over.

Door het compacte formaat en lage gewicht is het wel goed mee te nemen en op te bergen in bijvoorbeeld een sporttas.
Welke eisen stel ik voor het kopen van een gewichtsvest?
De eisen die je in ieder geval moet stellen voor het kopen van een gewichtsvest, hebben vooral te maken met het ontwerp, de kwaliteit van het materiaal en hoe lang je vest deze mate van kwaliteit vast blijft houden. Maak hier een goede afweging in zodat je het vest ook echt gaat gebruiken.
Comfort en Design
Er vanuit gaande dat je het vest voor crossfit gaat gebruiken is dit misschien wel de belangrijkste factor om rekening mee te houden. Wanneer je het vest voor bijvoorbeeld ‘Murph’ gaat gebruiken, wil je niet dat deze halverwege gaat irriteren.
Kies voor schouderbanden die het gewicht optimaal verdelen. Het meeste gewicht van het vest hangt namelijk op je schouders. Wanneer deze smal zijn zonder demping snijden ze al snel in je schouders, wat erg oncomfortabel is.
Kies voor schouderbanden die het gewicht optimaal verdelen. Het meeste gewicht van het vest hangt namelijk op je schouders.
Sluit je lichaam niet op! Wanneer je traint met vest zal je workout snel intensief worden. Hierdoor loopt je lichaamstemperatuur snel op. Kies voor een ontwerp wat voldoende ventilatie mogelijk maakt.
Tuurlijk wil je ook gewoon een beetje tof voor de dag komen. Dus uiterlijk mag zeker mee tellen. Mensen gaan nou eenmaal naar je kijken wanneer je pull ups gaat doen met je gewichtsvest om. Kies er dus een waarin je zelfverzekerd voor de dag komt.
Gewicht
Voor crossfit zijn de Rx-gewichten vastgesteld op 9kg voor de mannen en 6 kg voor de vrouwen. Dit is dan ook meteen het gewicht wat je moet kunnen instellen. Het heeft geen zin om een vest te kopen die enkel zwaarder of lichter kan waardoor je hem alsnog niet kan gebruiken in je WOD’s.
Materiaal en duurzaamheid
De kwaliteit van je vest wordt bepaald door het design in combinatie met het gebruikte materiaal. Om zeker te zijn van lang plezier is het slim om kritisch te kijken naar gebruikte materialen. Deze aankoop wil je namelijk maar één keer hoeven doen.
Een goed vest is gemaakt van 500D Nylon. Dit materiaal wordt onder andere gebruikt voor militaire uitrusting en staat bekend om zijn duurzaamheid.
Een goed vest is gemaakt van 500D Nylon. Dit materiaal wordt onder andere gebruikt voor militaire uitrusting en staat bekend om zijn duurzaamheid. Het is extreem slijtvast en water afstotend. Natuurlijk zijn er ook andere materialen die prima kunnen, echter weet je hiermee zeker dat het goed zit.
Prijs
voor welke prijs je uiteindelijk een gewichtsvest koopt ligt vooral aan het soort vest en de gebruikte materialen. Gemiddeld ben je ongeveer tussen de 150 en 200 euro kwijt voor een gewichtsvest. Dit is natuurlijk een flinke uitgave. Kijk goed naar waar je wensen liggen en welk vest hier goed bij aansluit. Ook belangrijk is het bedrijf waar je het vest koopt. Voor zo’n bedrag wil je zeker zijn dat het een bedrijf is wat achter zijn producten staat.
Conclusie
Een gewichtsvest kopen is een goede investering voor de atleet die sterker wilt worden worden in bodyweight oefeningen of een aantal specifieke WOD’s graag op Rx-niveau wilt doen.
Ben je klaar om deze investering te maken in het verbeteren van je sportieve prestaties? Dan zijn wij er van overtuigd dat je met een ‘plate carrier‘ het beste uit te voeten kunt. Het draagcomfort is onovertroffen ten opzichte van andere vesten.
Het open ontwerp zorgt daarnaast voor voldoende ventilatie waarbij het ontwerp de platen dicht bij je lichaam houdt zodat je minimale belemmering ervaart tijdens het bewegen.
Voor crossfit is een Rx-gewicht vest ruim voldoende. Genoeg voor krachttraining en niet te zwaar voor vele herhalingen. Wil je toch zwaarder? Dan zijn extra ‘plates’ altijd toe te voegen.