Als je overweegt om een wall ball te kopen dan is het goed om eerst het een en ander uit te zoeken voor je de knoop door hakt. Daar hebben wij alvast een handig overzicht voor je gemaakt met zaken waar je in ieder geval over na moet denken. Denk aan de verschillende soorten er zijn, maar ook zaken als materiaal keuzes en prijs.

Wil je eerst wat meer weten over waarom een wall ball onmisbaar is voor crossfit? Kijk dan hier.

Welk gewicht wall ball moet ik kopen?
Wat voor eisen stel ik aan een wall ball?
Conclusie

Welk gewicht wall ball moet ik kopen?

De vraag welk gewicht wall ball je het beste kunt kopen zien wij vaak voorbij komen. Gezien de wall ball voornamelijk in crossfit gebruikt wordt is deze vraag relatief snel te beantwoorden. In crossfit wordt namelijk nauwelijks gevarieerd in het gewicht van de wall ball. In principe is elke workout met het Rx-gewicht.

Rx-gewicht

Het Rx-gewicht voor mannen in crossfit is 9kg. Dit is het gewicht waarmee je vrijwel alle workouts, waarin de wall ball zit, doet. Het klinkt misschien als een vreemd getal maar het is het omgerekende gewicht van het Amerikaanse 20lbs. Wat alweer een stukje logischer klinkt.

Ook voor dames is er een Rx-gewicht vastgesteld. Dit gewicht is 6kg. Wat neerkomt op 14lbs.

Het gewicht is precies genoeg om niet eindeloos door te kunnen gaan, maar licht genoeg zodat je zonder al te lange rust weer kunt beginnen. Een goed streven is om sets van 20 wall balls unbroken te kunnen maken. 

Welk gewicht moet ik kopen als beginner?

Wanneer je voor het eerst begint met wall ball shots is het verstandig je te focussen op de perfecte uitvoering. Pas wanneer je de uitvoering goed onder de knie hebt kun je de belasting gaan opvoeren. Dit kun je doen door meer herhalingen te maken of eventueel het gewicht aan te passen. Het streven is een technisch goede uitvoering met het Rx-gewicht.

Ben je van plan een zelf een wall ball te kopen train dan eerst met lichtere ballen in je crossfit box tot je Rx-gewicht aankunt. Gezien een goede kwaliteit bal waarschijnlijk je hele leven mee gaat.

Ik wil een wall ball kopen, welke eisen stel ik?

Naast het gewicht is de kwaliteit van de wall ball die je wilt kopen ook erg belangrijk. Het belangrijkste is het ontwerp en de gebruikte materialen. Als je hier een keuze hebt gemaakt kijk je naar de prijs. Op deze manier voorkom je teleurstelling.

Ontwerp

In de basis hebben wall balls veel overeenkomsten met elkaar. Het verschil zit hem dan ook in de details. De mate van grip die een bal heeft in combinatie met de gebruikte materialen zijn het belangrijkst. Weeg dit goed af voor je een wall ball gaat kopen.

Grip

Het belangrijkste waar je op moet letten is de mate van grip die de bal heeft. Omdat je de bal van 3 meter hoog moet opvangen en daar waarschijnlijk bij zweet.

Je wilt hierbij natuurlijk niet dat hij uit je handen schiet. Let op een stroeve structuur wat veel grip biedt. Wanneer dit is in combinatie met een materiaal die vocht goed afvoert zal de bal niet snel door je handen schieten.

Materiaal

Materiaalkeuze is een van de belangrijkste zaken waar je op moet letten. Zorg dat de bal van een slijtvast materiaal is gemaakt, omdat de bal regelmatig van 3 meter hoog op de grond valt. Dit zorgt ervoor dat de bal niet scheurt ongeacht de ondergrond waar je hem op gebruikt.

Er zijn grof weg twee materiaal soorten te onderscheiden die veel gebruikt worden. Plastic en textiel. Beide materialen hebben compleet andere eigenschappen. Hieronder een klein overzicht.

Wall ball van het merk Titan in de kleur zwart met blauw. In het gewicht 10LB.
Voorbeeld wall ball plastic, Titan
wall ball 9 kg in de kleur zwart voorzien van doubleunders.nl logo
Voorbeeld wall ball textiel, Double Unders

Plastic
Voordelen
 • Goedkoop in aanschaf
 • Makkelijk afneembaar
 • Meerdere kleuren te verkrijgen
Nadelen
 • Erg glad waardoor weinig grip
 • Scheurt sneller
 • Minder slijtvast
 • Oogt goedkoop
 • Slechte vochtafvoering
Textiel
Voordelen
 • Zeer slijtvast
 • Veel grip door stroeve textuur
 • Premium look
 • Erg sterk
 • Lange levensduur
 • Goede vochtafvoering
Nadelen
 • Iets minder goed schoon te maken
 • Alleen verkrijgbaar in het zwart
 • Iets duurder in aanschaf

Los van de stof is het belangrijk dat deze stof goed aan elkaar verbonden zit. Hierom is de stiknaad net zo belangrijk. Deze moet gezet zijn met een sterk nylon draad. De naden is de plek waar de meeste druk op komt te staan. Wanneer deze niet goed gezet zijn of hier te dun nylon voor gebruikt is kan de draad door de spanning breken.

Voor welke prijs kan ik een wall ball kopen?

De prijs waarvoor je een wall ball kunt kopen, varieert tussen de 60 en 100 euro. Laat de prijs echter niet doorslaggevend zijn. Kijk naar de gebruikte materialen en de kwaliteit van de stiknaad. Een wall ball koop je met de intentie hier lang mee te doen.

Conclusie

Ga je een wall ball kopen en overweeg je een plastic variant. Overweeg dit dan eerst goed. Dit zijn vaak ballen van mindere kwaliteit, waarbij vooral bezuinigd is op de naad. Dit zorgt er dan voor, dat wanneer je de bal voor andere oefeningen wilt gebruiken waarbij er meer druk op de bal zelf komt, deze kans ziet te scheuren.

De belangrijkste eigenschap voor de wall ball die je gaat kopen is de grip. Niets is vervelender dan een wall ball die door je handen heen glipt omdat of je handen zweten of de bal nat is geworden van het zweet. Sterker nog het is gewoon gevaarlijk. De textiele bal is wat dit betreft gewoon de betere optie.

Heb je een goede kwaliteit bal te pakken gekregen? Dan is de kans groot dat wanneer je enkel hoog op de muur mikt, je bal de rest van je leven mee gaat. Daarnaast kunnen deze ballen ook ander gebruik goed aan. Of je hem nu gebruikt voor een onbelaste Turkish get up, of je gebruikt de bal als bankje voor je chest press. De naden blijven intact en de bal zal altijd terug in vorm komen. 


Onze producten over dit onderwerp


Meer informatie over dit onderwerp

Beter in crossfit door plyometrie

Je hebt het misschien niet in de gaten maar je aan crossfit doet gebruik je plyometrie al vaker dan [...]

Waarom crossfit niet zonder wall ball kan!

Misschien heb je nog nooit gehoord een wall ball of zelfs van crossfit. Doe je al een tijdje aan [...]

Wall ball gebruik en onderhoud

Hoe kun je jouw wall ball het beste gebruiken en onderhouden? Om de kwaliteit en levensduur van je wall [...]


Alles voor jouw crossfit workout

De waardering van www.doubleunders.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 70 reviews.