Wat is nu precies het verschil tussen de slam ball, wall ball en de medicine ball? Elke balsport kent zijn eigen type bal, zoals de basketbal, voetbal of tennisbal. Zo zijn er ook meerdere soorten ballen waar je mee kunt trainen in crossfit. Elke type bal heeft zijn eigen toepassing met bijbehorende kenmerken, zoals gewicht, hardheid en veerkracht. Hieronder beschrijven wij het verschil tussen de drie meest voorkomende.
Medicine Ball
Wall Ball
Slam Ball
Verschillende ballen voor verschillende toepassingen
Medicine Ball
Wat is het verschil tussen de medicine ball en de andere twee? Een mooi beginpunt voor deze vraag, omdat het daar allemaal begonnen is. Dit type bal als trainingsmiddel bestaat namelijk al heel wat jaren. De eerste foto ervan werd gemaakt in 1866. Het is dan ook de voorloper van alle andere type trainingsballen.
Kenmerken van de medicine ball
Een medicine ball kenmerkt zich aan zijn hardheid. De bal is stevig, niet in te drukken en zal wanneer hij hard op de grond gegooid wordt, relatief hoog terug veren. Ze zijn er in verschillende materialen, zowel in kunststof, plastic maar ook leder. Al deze varianten kun je in verschillende gewichten krijgen maar vaak niet hoger dan 10kg. De wat lichtere modellen zie je geregeld terug bij de gemiddelde fysiotherapeut.
Gewicht Hardheid Veerkracht Toepassing | Variërend van 1 t/m 10kg Erg hard / stevig Hoog Core stability training / revalidatie |

Toepassingen voor een medicine ball
De reden waarom je dit type bal regelmatig tegenkomt bij de fysiotherapeut, is omdat ze ideaal zijn voor stabiliteitsoefeningen. Doordat de bal erg hard is kun je er met je volle gewicht op leunen zonder dat de bal van vorm veranderd. Waar een fysio ze vooral gebruikt ter revalidatie kunnen ze ook goed gebruikt worden om je core te versterken.
5 rounds - 30s Med ball Mountain Climbers - Rest 30s - 30s Med ball V-ups - Rest 30s - 30s Med ball Push-ups - Rest 30s
Wall ball
Wat is dan het verschil van de wall ball ten opzichte van de medicine ball? De wall ball is een variatie op de medicine ball en wordt het meest gebruikt in crossfit. Een aantal dingen vallen direct op aan de bal, zoals het formaat. Die is namelijk een stuk groter dan een medicine ball. Waardoor het eenvoudiger is om de bal te vangen bij het doen van wall ball shots. De bal is ook iets zachter. Dit dempt de impact op de schouders bij het vangen en maakt het tevens iets veiliger om er mee te gooien.
Kenmerken van de wall ball
De bal heeft doorgaans een slijtvaste en stevige naad, waarmee de textiele segmenten aan elkaar verbonden worden. Dit zorgt voor een hoog absorberend vermogen waardoor ze tegen flink gebruik bestendig zijn. De ballen zijn er in verschillende gewichten, toch wordt de 9 en 6kg Rx-variant het vaakst worden gebruikt.
Gewicht Hardheid Veerkracht Toepassing | 3 t/m 12kg (Rx-gewicht 9kg en 6kg) Zacht Gemiddeld Wall Ball Shots / core stability training / crossfit |


Toepassingen voor een wall ball
De wall ball is typisch iets voor crossfit. Dit omdat de bal zich goed leent voor full body bewegingen, waarbij veel herhalingen. Door het grote formaat van de bal is deze goed te vangen, ook wanneer je coördinatie door vermoeidheid achteruit gaat. Tevens wordt de ball hierom nog wel eens ingezet als ‘odd object’.
3 rounds for time - 800m wall ball run - 50 wall ball shots - 25 Box jumps
Slam ball
Een vreemde eend in de bijt is de slam ball, deze heeft namelijk een duidelijk verschil ten opzichte van de andere twee. De bal wordt ook wel D-Ball, oftewel Dead Ball genoemd. Je ziet ze steeds vaker in crossfit boxen en hebben zelfs een aantal eigen oefeningen. Zoals de ‘ground to shoulder’ en de D-Ball Slam. Deze ballen zijn dan ook te krijgen tot zeer hoge gewichten van zelfs 70 kilo.
Kenmerken van een slam ball
Echt kenmerkend voor dit type bal, is dat ze niet terugveren wanneer ze op de grond vallen. Doordat de omhulsel van rubber is en de binnenkant wordt gevuld met op zand lijkend metaal valt de bal stil. Hierdoor is de bal ideaal voor oefeningen waarbij de bal op de grond valt. Dit voorkomt namelijk dat je constant achter de bal aan hoeft te rennen.
Gewicht Hardheid Veerkracht Toepassing | Variërend tot wel 70kg Slap / niet stevig Zeer laag D-Ball Slams / Ground to shoulder |

Toepassingen voor een slam ball
Wanneer deze bal in een workout zit dan is dat vaak met een hoog gewicht. De oefeningen zijn gericht op explosiviteit en uithoudingsvermogen maar krachttraining is ook mogelijk. Doordat de bal als een zak zand aanvoelen vereisen ze wel redelijk wat techniek om geen blessures op te lopen.
4 rounds for time - 200m Bearhug walk (35kg/20kg) - 25 Burpees - 10 Ground to shoulder
Verschillende ballen voor verschillende toepassingen
Zoals je hebt gelezen is er een groot verschil tussen de slam ball, wall ball en medicine ball. Elk trainingsmiddel heeft zijn eigen sterke kanten en toepassingen. Zo is het ook voor deze trainingsballen. Iedere bal heeft namelijk zijn eigen kenmerken. Dit maakt de een beter geschikt voor een oefening als de ander. Kijk goed naar wat je wilt trainen zodat je daar het type bal op kunt afstemmen. Durf hier creatief in te zijn, want de mogelijkheden zijn eindeloos.