Wat is nu precies het verschil tussen de slam ball, wall ball en de medicine ball? Elke balsport kent zijn eigen type bal, zoals de basketbal, voetbal of tennisbal. Zo zijn er ook meerdere soorten ballen waar je mee kunt trainen in crossfit. Elke type bal heeft zijn eigen toepassing met bijbehorende kenmerken, zoals gewicht, hardheid en veerkracht. Hieronder beschrijven wij het verschil tussen de drie meest voorkomende.

Medicine Ball
Wall Ball
Slam Ball
Verschillende ballen voor verschillende toepassingen

Medicine Ball 

Wat is het verschil tussen de medicine ball en de andere twee? Een mooi beginpunt voor deze vraag, omdat het daar allemaal begonnen is. Dit type bal als trainingsmiddel bestaat namelijk al heel wat jaren. De eerste foto ervan werd gemaakt in 1866. Het is dan ook de voorloper van alle andere type trainingsballen.

Kenmerken van de medicine ball

Een medicine ball kenmerkt zich aan zijn hardheid. De bal is stevig, niet in te drukken en zal wanneer hij hard op de grond gegooid wordt, relatief hoog terug veren. Ze zijn er in verschillende materialen, zowel in kunststof, plastic maar ook leder. Al deze varianten kun je in verschillende gewichten krijgen maar vaak niet hoger dan 10kg. De wat lichtere modellen zie je geregeld terug bij de gemiddelde fysiotherapeut. 

Gewicht

Hardheid

Veerkracht

Toepassing
Variërend van 1 t/m 10kg

Erg hard / stevig

Hoog

Core stability training / revalidatie
Medicine ball eigenschappen
Medicine ball van het merk JBM in de kleur zwart met licht blauw. Gewicht van de bal is 2LB. Foto wordt gebruikt als voorbeeld in onze blog.
Voorbeeld medicine ball, JBM

Toepassingen voor een medicine ball

De reden waarom je dit type bal regelmatig tegenkomt bij de fysiotherapeut, is omdat ze ideaal zijn voor stabiliteitsoefeningen. Doordat de bal erg hard is kun je er met je volle gewicht op leunen zonder dat de bal van vorm veranderd. Waar een fysio ze vooral gebruikt ter revalidatie kunnen ze ook goed gebruikt worden om je core te versterken.

5 rounds 
- 30s Med ball Mountain Climbers 
- Rest 30s 
- 30s Med ball V-ups
- Rest 30s
- 30s Med ball Push-ups
- Rest 30s 

Wall ball

Wat is dan het verschil van de wall ball ten opzichte van de medicine ball? De wall ball is een variatie op de medicine ball en wordt het meest gebruikt in crossfit. Een aantal dingen vallen direct op aan de bal, zoals het formaat. Die is namelijk een stuk groter dan een medicine ball. Waardoor het eenvoudiger is om de bal te vangen bij het doen van wall ball shots. De bal is ook iets zachter. Dit dempt de impact op de schouders bij het vangen en maakt het tevens iets veiliger om er mee te gooien.

Kenmerken van de wall ball

De bal heeft doorgaans een slijtvaste en stevige naad, waarmee de textiele segmenten aan elkaar verbonden worden. Dit zorgt voor een hoog absorberend vermogen waardoor ze tegen flink gebruik bestendig zijn. De ballen zijn er in verschillende gewichten, toch wordt de 9 en 6kg Rx-variant het vaakst worden gebruikt. 

Gewicht

Hardheid

Veerkracht

Toepassing
3 t/m 12kg (Rx-gewicht 9kg en 6kg)

Zacht

Gemiddeld

Wall Ball Shots / core stability training / crossfit
Wall ball eigenschappen
wall ball 6 kg in de kleur zwart voorzien van doubleunders.nl logo
Wall ball 6 kg
wall ball 9 kg in de kleur zwart voorzien van doubleunders.nl logo
Wall ball 9 kg

Toepassingen voor een wall ball

De wall ball is typisch iets voor crossfit. Dit omdat de bal zich goed leent voor full body bewegingen, waarbij veel herhalingen. Door het grote formaat van de bal is deze goed te vangen, ook wanneer je coördinatie door vermoeidheid achteruit gaat. Tevens wordt de ball hierom nog wel eens ingezet als ‘odd object’.

3 rounds for time
- 800m wall ball run 
- 50 wall ball shots
- 25 Box jumps  

Slam ball

Een vreemde eend in de bijt is de slam ball, deze heeft namelijk een duidelijk verschil ten opzichte van de andere twee. De bal wordt ook wel D-Ball, oftewel Dead Ball genoemd. Je ziet ze steeds vaker in crossfit boxen en hebben zelfs een aantal eigen oefeningen. Zoals de ‘ground to shoulder’ en de D-Ball Slam. Deze ballen zijn dan ook te krijgen tot zeer hoge gewichten van zelfs 70 kilo. 

Kenmerken van een slam ball

Echt kenmerkend voor dit type bal, is dat ze niet terugveren wanneer ze op de grond vallen. Doordat de omhulsel van rubber is en de binnenkant wordt gevuld met op zand lijkend metaal valt de bal stil. Hierdoor is de bal ideaal voor oefeningen waarbij de bal op de grond valt. Dit voorkomt namelijk dat je constant achter de bal aan hoeft te rennen.

Gewicht

Hardheid

Veerkracht

Toepassing
Variërend tot wel 70kg

Slap / niet stevig

Zeer laag

D-Ball Slams / Ground to shoulder
Slam ball eigenschappen
Slam ball van het merk Fringe Sport in de kleur grijs. Het gewicht van de ball is 40LB en wordt gebruikt als voorbeeld in onze blog.
Voorbeeld slam ball, Fringe Sport

Toepassingen voor een slam ball

Wanneer deze bal in een workout zit dan is dat vaak met een hoog gewicht. De oefeningen zijn gericht op explosiviteit en uithoudingsvermogen maar krachttraining is ook mogelijk. Doordat de bal als een zak zand aanvoelen vereisen ze wel redelijk wat techniek om geen blessures op te lopen.

4 rounds for time
- 200m Bearhug walk (35kg/20kg)
- 25 Burpees
- 10 Ground to shoulder

Verschillende ballen voor verschillende toepassingen

Zoals je hebt gelezen is er een groot verschil tussen de slam ball, wall ball en medicine ball. Elk trainingsmiddel heeft zijn eigen sterke kanten en toepassingen. Zo is het ook voor deze trainingsballen. Iedere bal heeft namelijk zijn eigen kenmerken. Dit maakt de een beter geschikt voor een oefening als de ander. Kijk goed naar wat je wilt trainen zodat je daar het type bal op kunt afstemmen. Durf hier creatief in te zijn, want de mogelijkheden zijn eindeloos.


Onze producten over dit onderwerp


Meer informatie over dit onderwerp

Beter in crossfit door plyometrie

Je hebt het misschien niet in de gaten maar je aan crossfit doet gebruik je plyometrie al vaker dan [...]

Waarom crossfit niet zonder wall ball kan!

Misschien heb je nog nooit gehoord een wall ball of zelfs van crossfit. Doe je al een tijdje aan [...]

Wall ball gebruik en onderhoud

Hoe kun je jouw wall ball het beste gebruiken en onderhouden? Om de kwaliteit en levensduur van je wall [...]


Alles voor jouw crossfit workout

De waardering van www.doubleunders.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 75 reviews.