Hoe kun je het beste je plyo box gebruiken en onderhouden? Om de levensduur en kwaliteit van de plyo box te verlengen, raden wij je aan om deze op de juiste manier te gebruiken én te onderhouden. Voorkomen is, ook nu, uiteraard beter dan genezen. Daarom geven we je een aantal tips!
Algemene waarschuwing
Wij willen graag benadrukken dat het gebruik van sportartikelen gevaren met zich mee kan brengen. Indien je nog niet, of onvoldoende, getraind bent in het gebruik van een bepaald product, zul je deze ervaring op moeten doen onder begeleiding van een professional. Het gebruik van producten waar je niet in getraind bent, of het gebruik van te zware gewichten, vergroten de kans op blessures of ander lichamelijk letsel. Zorg ervoor dat je je altijd bewust bent van de mogelijke gevaren en probeer die, waar mogelijk, te verkleinen.
Plyo box nat geworden? Maak hem droog!
Een plyo box kun je prima buiten gebruiken. Als jij er geen problemen mee hebt, vindt hij het ook prima om met een beetje regen te trainen. Het is daarna wel heel belangrijk om hem goed droog te maken en de kans te geven om goed op te drogen. Haal daarom het meeste water weg met een handdoek en zorg er daarna voor dat je plyo box in een droge ruimte kan drogen. Hout en water is nou eenmaal niet de beste combinatie, onderschat het belang van goed drogen dan ook niet. Hout kan krom trekken, gaan schimmelen en zo nodig je plyo box onherstelbaar beschadigen.
Let bij dynamische oefeningen zoals de box jump, er uiteraard wel op dat je box niet glad wordt!
Zet je plyo box op een matje bij gebruik op een ruwe ondergrond
Je plyo box kun je ook prima gebruiken op asfalt, beton, of wat voor harde ruwe ondergrond dan ook. Zolang de box stabiel staat, is het goed. Wil je echter voorkomen dat er krassen, deukjes of pitten in het hout komen? Leg dan een dun matje onder je box. Check dan wel even extra of de box stevig staat en niet kan gaan glijden.
Wij vinden het zelf niet erg dat onze plyo box wat beschadigd, dus dan is een matje ook helemaal niet nodig. Hout is een natuurproduct en mag wat dat betreft best ‘leven’. De eerste krassen doen misschien een beetje pijn, maar na verloop van tijd zijn de beschadigingen de stille getuigen van heftige workouts. Daarbij is het hout meer dan dik genoeg. De krassen en deukjes zullen dan ook geen enkele invloed hebben op de kwaliteit van je plyo box.
Schuur eventuele beschadigingen aan je plyo box weg
Je plyo box is gemaakt van hout (multiplex) en dat kan na verloop van tijd beschadigen. Weet dat dit niets afdoet aan de kwaliteit en stevigheid van je box! Het is echter wel verstandig om te voorkomen dat bijvoorbeeld een gespleten stukje verder losraakt, of dat er scherpe delen ontstaan. Met een simpel schuurpapiertje (kleine korrel) kun je heel gemakkelijk de beschadiging afvlakken.